Acesta ar putea fi tratamentul inovator pentru bolile cardiace

Acesta ar putea fi tratamentul inovator pentru bolile cardiace

Conform unui nou experiment, o singură injecție de editare a genelor ar putea elimina într-o zi riscul de boli de inimă.

Medicii de la compania biotehnologică Verve Therapeutics au injectat 13 maimuțe cu un ser care a închis două gene particulare din ficatul lor, responsabile de producerea colesterolului și a grăsimilor trigliceride, relatează The New York Times. Dacă la fel se poate realiza și la oameni, oamenii de știință bănuiesc că pentru multe persoane, bolile de inimă și atacurile de inimă fatale ar putea deveni relicve ale trecutului.

Cum ar putea această descoperire să ne îmbunătățească sănătatea

„Acesta ar putea fi leacul pentru bolile de inimă”, a declarat doctorul Michael Davidson, directorul Lipid Clinic, de la University of Chicago Pritzker School of Medicine, care nu a contribuit însă la cercetare.

Ideea ar fi injectarea tinerilor pentru a le modifica genele, astfel încât să-și poată trăi viața fără boli de inimă. Din păcate, pentru generațiile mai în vârstă, atacurile de cord și alte afecțiuni pot fi rezultatul a zeci de ani de colesterol ridicat.

Serul a modificat ADN-ul fiecărei celule din cele 13 maimuțe, potrivit cercetărilor, care nu au fost încă revizuite sau publicate, dar care au fost prezentate la reuniunea anuală a International Society for Stem Cell Research.

Mai exact, dezactivează două gene: PCSK9, care reglează colesterolul LDL – care este un fel de rău – și ANGPTL3, care reglementează trigliceridele, un tip de grăsime care poate fi păstrat în sânge. Vor trece ani până când echipa poate repeta experimentul la oameni, pentru că trebuie să observe maimuțele pentru eventualele efecte secundare cauzate de alterarea genelor și pentru a vedea dacă efectul este permanent sau nu.

„Sperăm că va fi un experiment singur și cu beneficii, dar trebuie să validăm asta cu studii clinice”, a spus Davidson pentru NYT.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: