15 animale bizare de pe planetă despre care nu știai că există
Conform specialiștilor care analizează fără încetare viața de pe Pământ, există 8 milioane de specii de viețuitoare. Evident, numărul lor ridicat este și motivul pentru care multe animale nu sunt atât de populare, iar mulți oameni nu au auzit de ele. Dintre cele 60 de animale bizare pe care omenirea nu le știe, am selectat 15 pe care ți le prezentăm.
15 animale bizare despre care nu știai
Pe Pământ există foarte multe specii de animale, unele dintre ele poate care încă nici nu au fost descoperite de către specialiști. Îți prezentăm mai jos un top al celor mai bizare animale despre care posibil să nu fi auzit vreodată.
15. Crabul-păianjen japonez
Această viețuitoare trăiește în apele din apropierea Japoniei și are cea mai mare întindere a piciorului dintre orice artropod. Aceasta ajunge până la 5,5 metri. În ciuda aspectului feroce, s-a raportat de către specialiști faptul că vietatea are o dispoziție blândă.
14. Liliacul alb din Honduras
Această mică vietate are o blană albă distinctă, cu vârfurile firelor de păr gri și un nas în formă de frunze. Locuiește în „corturi” făcute din frunze pe care le construieste prin tăierea venelor laterale, care se extind de la nervura mijlocie a frunzelor mari.
13. Căprioara moțată
Localizată în centrul Chinei, este o specie mică de căprioară recunoscuta dupa smocul proeminent de păr negru de pe frunte, precum și dupa canini asemănători colților, în cazul masculilor. Datorita acelor colti, mai este cunoscuta si sub numele de caprioara vampir. In ciuda poreclei, este o creatură timidă, în principal solitară, care uneori trăiește în perechi și se bucură să trăiască în zone verzi.
12. Furnica-panda
Pentru un corp acoperit cu părul gros, lipsa aripilor și asemănarea cu furnicile, au primit și un al doilea nume – furnici de catifea. Reprezentanții acestei specii rareori atrag atenția biologilor, așa că se știe puțin despre modul lor de viață.
În ciuda faptului că arată ca o furnică și este denumită ca atare, este de fapt o formă de viespe fără aripi. Această insectă mai este cunoscută sub numele de ucigaș-de-vacă. Femelele posedă perișori mai lungi pe suprafața corpului, dar nu au aripi. Furnica-panda “cu blană” trăiește aproximativ 2 ani.
11. Fossa
Este un mamifer asemănător unei pisici și trăiește în Madagascar. Clasificarea sa a fost controversată deoarece seamănă fizic cu o pisică, în timp ce alte trăsături sugerează o înrudire cu viveridele. Cercetările genetice au arătat că acestea sunt, de fapt, specii separate.
10. Broasca de sticlă
Predominantă în America de Sud, broasca de sticlă face parte dintr-o familie de amfibieni, iar unele exemplare prezintă o caracteristică remarcabilă: abdomene transparente. Deoarece organele interne sunt vizibile prin piele, vietatea s-a ales cu acest nume extrem de interesant.
9. Peștele-papagal albastru
Acest specimen albastru strălucitor poate fi găsit în apele puțin adânci din părțile tropicale și subtropicale din vestul Oceanului Atlantic și Marea Caraibelor. Își petrece 80% din timp căutând alimente și mănâncă mici organisme găsite în nisip, precum și alge pe care le ”răzuiesc” de pe pietre.
8. Sunda Colugo
Sunda Colugo sau lemurul-zburător Sunda este o specie de colugă originară din Indonezia, Thailanda, Malaezia și Singapore. De fapt, nu este un lemur și nu zboară, modul de deplasare fiind prin alunecare. Acest animal este activ pe timp de noapte și se hrănește cu părți moi de plante, cum ar fi frunze tinere, lăstari, flori și fructe.
7. Peștele-liliac cu buze roșii
Această specie de pește se regăsește in zona insulelor Galapagos. Este, de fapt, un înotător destul de prost și își folosește aripioarele pectorale pentru a merge pe fundul oceanului, spre deosebire de alți pești care întoată la diverse adâncimi.
6. Lowland Streaked Tenrec
Întâlnit în Madagascar si Africa, acest mic tenrec este singurul mamifer cunoscut care folosește stridularea. Stridularea este actul de a produce sunet prin frecarea anumitor părți ale corpului. Un tenrec este o specie endemica de mamifer din familia afrotherian Tenrecidae. Sunt foarte diverse ca viețuitoare, fiind un rezultat al evoluției convergente.
Se crede că toate tenrec-urile provin dintr-un strămoș comun care a trait cu 29-37 milioane de ani în urmă si s-a raspandit pe mapamond dupe ce a plutit pe ape, peste Africa. Unele seamănă cu arici, șopârle, oposumi, șobolani sau șoareci. Se regăsesc in medii acvatice, terestre sau combinate.
5. Delfinul Irrawaddy
Este un delfin oceanic ce traieste in apele Golfului Bengal și in cele din Asia de Sud-Est. Caracteristica sa cea mai notabilă este capul rotund, fără ciocul distinct. Seamănă foarte mult cu delfinul australian și nu a fost considerat o specie separată până în anul 2005.
4. Macropinna Microstoma
Este o specie de pește care trăiește la peste 600 de metri adancime. Sta aproape nemișcat în apă. Este un pește destul de neobișnuit, cu o cupolă transparentă, plină de lichid pe cap, prin care se pot vedea lentilele ochilor.
3. Caracatița Dumbo
Este o caracatiță-umbrelă găsită în întreaga lume. Numele său provine de la personajul Disney , „Dumbo” , datorită urechilor imense asemanatoare cu cele ale personajului principal al filmului.
2. Glaucus Atlanticus
Cunoscută și sub numele de dragonul albastru, această creatură este o specie de limax de mare. L-ați putea găsi în apele calde ale oceanelor, în timp ce plutește la suprafață datorita unui sac din stomac umplut cu gaz.
1. Molia-pudel venezuelean
Descoperită în Venezuela în anul 2009, această nouă specie de molie cu aspect de extraterestru are blana asemănătoare cu cea a unui pudel. Numele derivă fix din comparația aspectului său fizic cu o încrucișare între molie și pudel. Cu această blană, vietatea își acoperă capul, toracele, abdomenul și chiar aripile.