Vremuri disperate cu măsuri extreme: cum sunt „spionați” cetățenii în timpul izolării
În ultima lună au fost dezvăluite tehnici speciale prin care oamenii să fie supravegheați în timpul acestei crize. Câteva țări din Europa au urmat exemplul Chinei. Iar Polonia duce lucrurile într-o zonă care e și utilă.
Polonia a pregătit o aplicație prin care să urmărească ce fac cetățenii în carantină. Aceasta permite localizarea lor mai eficient decât ar face-o oameni dedicați (care oricum sunt în număr limitat). În primă fază, aceasta a fost gândită pentru cei care revin din străinătate și intră în carantină.
Evident, acești cetățeni au de ales: fie primesc vizite neprevăzute din partea populaţiei, fie descarcă aplicaţia. Aplicația folosește atât localizarea, cât și recunoașterea facială. Pe scurt, oamenii își fac selfie ca să demonstreze că sunt ei.
Persoana are la dispoziţie 20 de minute pentru a trimite poza. Un reminder va fi trimis dacă persoana nu respectă acest termen, iar, dacă nu oferă un răspuns la timp, aplicaţia va informa autoritățile.
Drone pe străzi ca să vadă cine „mișcă”
În altă țară – Belgia- poliția a confirmat că intenționează să folosească drone pentru a monitoriza spațiile verzi. Asta pentru că, fiind primăvară, oamenii vor să profite de vremea bună. Belgia a luat deja măsuri stricte: activitățile publice sunt permise doar cu membri familei sau cu un prieten, dar cu respectarea distanței de 1,5 metri.
Nici Spania nu e departe. Pentru a se asigura că oamenii stau, într-adevăr, în interiorul locuințelor, poliția din Spania s-a orientat către unele modalități moderne (dar și neobișnuite) prin care să facă acest lucru. Astfel, ofițerii din Madrid au început să se folosească de drone pentru a-i avertiza pe oamenii care încă umblă pe străzile capitalei să se retragă spre case pe durata carantinei.
De cealaltă parte, la cererea Guvernului, procurorii din Israel au aprobat o tehnologie controversată. E vorba de un sistem ce poartă numele de Shin Bet (numele serviciului de securitate internă) și care permite spionarea persoanelor infectate cu coronavirus. Sigur, autoritățile susțin că e vorba de protejarea populației.
Nu în ultimul rând, în Italia, furnizori precum Telecom Italia, Vodafone și WindTre oferă autorităților date agregate care contribuie la efortul de monitorizare a deplasării cetățenilor săi. În regiunea Lombardia, cea mai afectată, datele sunt folosite pentru a monitoriza cetățenii din carantină.