VIDEO Top 6 cele mai controversate documentare pe care n-ar trebui să le ratezi dacă te-ai plictisit de Netflix

de: PLAYTECH
19 11. 2020

E o perioadă în care, probabil, stai mult pe acasă și poate că te-ai plictisit de ce-ți oferă Netflix. Ei bine, ți-am pregătit un top al celor mai controversate documentare făcute de-a lungul timpului.

Marile evenimente merită să rămână în istorie și să fie descrise fix așa cum s-au întâmplat. Numai că nu găsești informații despre ele doar în manuale sau enciclopedii. Sunt oameni care s-au documentat și au decis să ți le ofere și sub formă de video.

Dar cum informațiile de orice fel pot fi manipulate, prezentate în mod intenționat eronat, e bine să știi la ce să te uiți ca să nu fii dezinformat. Ți-am pregătit, așadar, un top al celor mai controversate documentare din istorie. Unele, te avertizăm de pe acum, au doar rol de propagandă.

TOP 6 cele mai controversate documentare din istorie

Locul 6. Triumful voinţei (1935)

Triumful voinței nu a fost nici pe departe primul film de propagandă realizat vreodată, dar categoric a fost unul dintre cele mai viscerale și a arătat cât de important poate fi un film documentar în a influența și a-și spăla pe creier audiența. Filmul regizat de Lenni Rifenstial este un elogiu propagandistic adus regimului nazist, dar îndeosebi lui Hitler.

Locul 5.Linia subțire albastră (1988)

Errol Morris, regizorul acestui docu-noir sau cum l-a numit chiar el: un episod non-ficțional din Zona Crepusculară are un rol revoluționar în extinderea granițelor filmului documentar.

Locul 4. Zeitgeist: Filmul (2007)

Un documentar bun ar trebui să ne învețe ceva ce nu știam deja, iar acest film are pretenția că ne-ar putea învăța totul. De la 9/11 la evrei la Iisus și bancheri nu e nimic care-i scapă.

Locul 3. Grizzly Man (2005)

Tuturor ne plac urșii. De la distanță. Ei bine acest film spune o poveste de dragoste… cu un final nefericit dintre Timothy Treadwell și urșii Grizzly din parcul natural Katmai din Alaska.

Locul 2: Fahrenheit 9/11 (2004)

Dacă e să vorbim de controversă, nu putea lipsi copilul teribil al filmelor documentare: Michael Moore. Considerat unul dintre cele mai bine vândute documentare cu o încasare la box office de 119 milioane de dolari și cu un premiu Palme d’Orla Cannnes, Fahrenheit 9/11 este un film care, chit că te interesează sau nu politica americană, trebuie văzut.

Locul 1. Actul de a ucide (2012)

Să nu ucizi. Pe cât de directă și evidentă e această poruncă, pentru acești tipi din Indonezia se pare că nu a fost prea de folos. Actul de a ucide ne face cunoștință cu mai mulți torționari, ucigași în masă din Indonezia, care ar fi putut fi vedete de cinema.