VIDEO Telescopul Hubble a surprins un eveniment unic într-o galaxie îndepărtată

de: Ozana Mazilu
02 10. 2020

Telescopul spațial Hubble al NASA tocmai a observat un eveniment scurt și intens: o stea a explodat într-o galaxie îndepărtată.

Când o stea emană la fel de multă energie în câteva zile ca soarele nostru în câteva miliarde de ani, știi că nu va rămâne vizibilă mult timp. Datorită unei serii de imagini realizate de telescop, putem urmări evenimentul desfășurându-se în timp.

Steaua SN 2018gv se află în galaxia spirală NGC 2525, la aproximativ 70 de milioane de ani lumină distanță. Astronomii au început mai întâi să o observe deoarece foloseau steaua ca o modalitate de a măsura rata de expansiune a universului.

Intervalul de timp se întinde pe aproximativ un an și arată steaua care apare mai întâi ca una dintre cele mai strălucitoare stele de pe marginile exterioare ale galaxiei, apoi se estompează rapid aproape complet din vedere.

Steaua, o pitică albă, a fost odată însoțită de o a doua stea, formând un sistem binar strâns, din care a adunat material în timp. Apoi a început să se încălzească,s-a mărit considerabil și s-a transformat efectiv într-o masivă bombă atomică, explodând într-o supernovă.

„Niciun foc de artificii pământean nu poate concura cu această supernovă, captată în toată splendoarea sa, de telescopul spațial Hubble”, a spus laureatul Nobel Adam Riess de la Space Telescope Science Institute (STScI) într-o declarație a ESA.

Astronomii folosesc aceste evenimente ca o modalitate de a măsura cât de repede se extinde universul în jurul nostru, altfel cunoscut sub numele de constantă Hubble. De-a lungul timpului, datorită celor aproape 30 de ani de funcționare, telescopul Hubble i-a ajutat pe cercetători să perfecționeze această constantă, permițându-ne să adunăm informații prețioase despre povestea de origine a universului nostru. În ultimii 30 de ani, Hubble a contribuit la îmbunătățirea vizibilă a preciziei ratei de expansiune a universului.