O imagine superbă surprinsă de Hubble ascunde un secret incredibil

O imagine superbă surprinsă de Hubble ascunde un secret incredibil

Telescopul spațial Hubble a surprins în spațiu o imagine fabuloasă. E încă una care se adaugă colecției impresionante în mai bine de două decenii de când telescopul e folosit pentru cercetarea spațiului.

Imaginea de acum surprinsă de Hubble arată ca un liliac abstractizat. Aripile chiar par a se legăna, ca urmare a formei ondulate a inelului de resturi spațiale.

Există o grămadă de stele strălucitoare și o mulțime de praf și material liber care plutesc, pentru a da acest efect. Discul care înconjoară steaua este cel mai probabil compus din gaze, praf și rocă. De asemenea, are două vârfuri în colțuri opuse. Astfel, lumina care trece prin disc ajunge să arate ca două aripi în mișcare. Mai mult, există câteva stele foarte îndepărtate care apar ca niște puncte minuscule împrăștiate.

hubble spatiu univers

„Avem o stea înconjurată de un disc, iar discul nu este la fel ca inelele lui Saturn. Discul său nu este plat. Este umflat, așa că dacă lumina stelei se deplasează vertical, poate continua în aceeași direcție, pentru că nu este blocată de nimic”, a explicat Klaus Pontoppidan, astronom de la Space Telescope Science Institute din Baltimore.

„Umbra de liliac”

În imaginea de mai sus, trebuie să te uiți în colțul din dreapta sus. Vei vedea un punct luminos așezat între ceea ce par a fi două umbre triunghiulare foarte întunecate. Aceasta este o stea nou-născută, iar umbra este formată de o mulțime de materiale care o orbitează.

Această așa-numită „umbră de liliac” este un indiciu că steaua este înconjurată de un disc de materie care va forma, în cele din urmă, caracteristicile pe care le vedem în locuri precum propriul nostru sistem solar – și anume, planetele și asteroizii.

Steaua se numește HBC 672, iar caracteristica de umbră a fost poreclită „Bat Shadow”, deoarece seamănă cu o pereche de aripi. Porecla s-a dovedit a fi neașteptat de potrivită, pentru că acum acele „aripi” par să se miște.

Citește și: