VIDEO Suceava, în carantină totală: cum arată orașul după anunțul autorităților
Suceava e primul oraș din România intrat în carantină totală din cauza pandemiei de coronavirus. Viața locuitorilor de acolo s-a schimbat semnificativ, iar imaginile astea transmit cel mai bine acest lucru.
Din cauza numărului mare de persoane infectate, Suceava a devenit primul oraș din România în care a fost instituită carantina totală. Spitalul de acolo a devenit un focar de infecție – zeci de medici și pacienți au fost infectați într-un timp extrem de scurt.
De asemenea, aproape 30% dintre persoanele infectate la nivel național sunt din județul Suceva.
31 martie a fost prima zi de carantină totală în oraș. Iar orașul a arătat exact cum te-ai fi așteptat – pustiu.
Cum arată străzile din Suceava
Pe Facebook a apărut o filmare făcută cu drona marți, 31 martie, prima zi de carantină totală. După cum vezi, străzile sunt pustii și toată lumea stă în case. Au voie să circule doar persoanele care merg la muncă, iar din oraș nu ies decât cei care au serviciul în altă parte.
La intrările și ieșirile din oraș au fost instituite filtre formate din polițiști, jandarmi și armată.
Sursa: Facebook Radu Baran:
Ce înseamnă carantină totală în Suceava
Decizia a fost luată pe 30 martie, prin Ordonanța Militară 6, și a fost prezentată de ministrul de Interne, Marcel Vela. Astfel, nimeni nu mai are voie să iasă și să intre în oraș și în opt localități din jur dacă nu e transportator de marfă sau autoritate a statului.
- Art.1 – Se instituie pe perioada stării de urgență, măsura de carantinare în municipiul Suceava și în zona limitrofă formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcea,Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.
- Art.2 – Se instituie pe perioada stării de urgență o zonă de protecție, ca perimetru de siguranță în jurul localităților carantinate, formată din toate celelalte unități teritoriale administrative din județul Suceava.
- Art.3 – În zona carantinată prevăzută la art.1 este permisă intrarea, respectiv ieșirea
- a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zona carantinată, precum și a aprovizionării populației;
- b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.
- Art.4 – Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, precum și operatorii economici din domeniul transportului feroviar de persoane, nu vor comercializa bilete/abonamente sau alte titluri de călătorie pentru transportul călătorilor în zona carantinată decât dacă sunt respectate dispozițiile art. 3.
- În zona de protecție nu au voie să circule între localități persoanele care fac parte din alte categorii socio-profesionale.