VIDEO Cometa pe care ai putea-o vedea chiar și din România luna asta

de: Ozana Mazilu
11 07. 2020

O impresionantă cometă a fost surprinsă într-un video înregistrat de la bordul Stației Spațiale Internaționale, în timp ce trecea pe lângă Pământ.

Seán Doran a realizat videoul de la bordul SSI. Ai șapte minute cu zborul cometei și cu trecerea Stației pe deasupra Pământului. Filmările surprind, de asemenea, nori noctilucenți, de un albastru strălucitor, cunoscuți și sub denumirea de „nori spațiali”. Aceștia apar când lumina Soarelui strălucește din particule de gheață în atmosfera superioară, în timpul apusului astronomic.

Cometa Neowise va putea fi văzută în iulie

Neowise a fost descoperită de NASA în martie. Aceasta va ajunge la 103 milioane de km de Pământ, adică de aproximativ patru ori mai departe de planeta noastră decât Luna, în momentul în care va fi la cea mai mică distanță. Asta se va întâmpla pe 23 iulie.

Cometa ar trebui să fie vizibilă din emisfera nordică. În această perioadă, Luna va fi uneori pe cer în acelaşi timp cu cometa. Perioada optimă de observare a cometei fără ca Luna să deranjeze prea tare este 15-25 iulie. Oamenii au spus că au văzut Neowise cu ochiul liber, dar un telescop va fi în continuare foarte util, pentru o vizibilitate mai mare.

În 13 iulie cometa va trece prin zona vizibilă a constelaţiei Lynx. În 18 iulie va fi în zona Ursa Mare unde va rămâne până la finalul lunii iulie. Chiar în seara de 18 iulie cometa va trece foarte aproape de stelele Talitha şi Talitha Australis.

Cometa poate fi obervată cel mai bine dimineața sau seara. E nevoie de orizont cât mai coborât în zona nordică și nord-estică.

Oficial, cometa se numește Comet C/2020 F3 NEOWISE și a fost descoperită pe 27 martie. Numele a fost dat cu inspirație de la instrumentul cu care a fost descoperită: Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer. Scopul acestuia e să identifice cât mai mulți asteroizi care s-ar putea apropia de Pământ.