Care e diferența dintre un asteroid și o cometă și cum le deosebești

Care e diferența dintre un asteroid și o cometă și cum le deosebești

În sistemul nostru solar există multe lucruri care circulă sau orbitează în jurul Soarelui. Pământul, planetele împreună cu lunile lor, dar și alte elemente precum asteroizii și cometele orbitează în jurul Soarelui.

Dar ce sunt asteroizii și cometele, într-adevăr, și care este diferența dintre aceștia? Un asteroid este doar o rocă care orbitează în jurul Soarelui. De obicei, asteroizii sunt mai mici decât planetele, dar unii dintre ei pot atinge dimensiuni destul de mari.

Sistemul nostru solar are aproximativ 780.290 de asteroizi, dar nu toți sunt alcătuiți din același material. Oamenii de știință îi împart în trei grupuri diferite: metalici, pietroși și compuși din roci mai argiloase. De asemenea, ei încearcă contant să afle mai multe despre asteroizi.

Naveta Hayabusa-2 a ajuns pe asteroidul Ryugu, în timp ce misiunea OSIRIS-REx a NASA este în drum către un alt asteroid, numit Benuu. Ambele misiuni intenționează să ia eșantioane de pe asteroizi și să le aducă pe Pământ, pentru cercetare.

Spre deosebire de asteroizi, o cometă este mai mult o bucată murdară de gheață decât o rocă. Miezul cometei, numit nucleu, este destul de mic și rămâne solid și înghețat în timp ce se deplasează prin Sistemul nostru Solar.

Cometele au tendința să aibă orbite care le duc departe de Soare, în zone unde este mult mai frig decât în apropierea Pământului. Însă, uneori, orbitele le aduc mai aproape. Pe măsură ce se apropie de Soare, gheața se încălzește și începe să se transforme în vapori, ceea ce rezultă într-un nor de praf și gaz care rămâne în urma nucleului.

Pe măsură ce cometa se mișcă, praful și gazul rămân în urma ei și creează o coadă care se poate întinde pe sute de mii de kilometri. Când o cometă este aproape de Pământ, această coadă arată ca o urmă strălucitoare pe cer.

Aceasta este diferența majoră dintre comete și asteroizi – un asteroid este alcătuit din roci sau metale, în timp ce o cometă este formată din lucruri înghețate care se topesc când sunt prea aproape de Soare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: