Veste extraordinară pentru toți cei cu mașini pe benzină și motorină. Mare atenție la pompă, șoferi

de: Andrei Simion
09 11. 2020

Pe final de an, prețul petrolului fluctuează, motiv pentru care sunt influențate și tarifele la pompă, la benzină și motorină.

Cererea pentru țiței e scăzută la nivel mondial și, indiferent de ce strategii adoptă marii producători de petrol, tot nu pot ține prețurile sus. Tarifele au scăzut la sfârșitul săptămânii trecut sub 40 de dolari pe baril, cotația Brent de la Londra, cea în funcție de care se calculează și prețurile la benzină și motorină din România.

Explicația e simplă.

Din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus, cererea e scăzută. Mai mult, scăderea prețului petrolului a fost influențată și de întârzirea rezultatelor alegerilor prezidențiale din SUA. Joe Biden și-a anunțat victoria abia în weekend. Până atunci, piețele au fost în așteptare.

Scad prețurile la benzină și motorină

Cererea, cum spuneam, e scăzută din cauza pandemiei de coronavirus. Mai multe țări europene, în frunte cu Franța și Italia, au reintrodus starea de lockdown, ceea ce înseamnă că multe ramuri ale economiei au fost nevoie să apese pedala de frână sau să meargă pe avarii.

E clar așadar că restricțiile suplimentare adoptate de guverne în Europa afectează cererea. Prețul petrolului Brent a scăzut cu 3,6%, la 39,47 dolari pe baril. Cotația petrolului american WTI a coborât cu 4,1%, la 37,21 dolari pe baril.

Un studiu recent arăta și cum plătești pentru benzină sau motorină în funcție de zona României în care locuiești. Studiul se referea la câți litri de benzină cumperi în Europa din salariul mediu, iar țara noastră are două orașe în acest top, Cluj Napoca și București.

Ca idee, salariul mediu în București este mai mare, 708 euro, față de Cluj, 686 de euro. Cu toate acestea, benzina este mai scumpă în Cluj, 1,14 euro față de 1,07 euro în Capitală. În final, cumperi 661 de litri de benzină în București dintr-un salariu mediu, în timp ce clujenii trebuie să se rezume la 601 litri.