Câți litri de benzină cumperi în Europa din salariul mediu: situația jalnică din București și Cluj Napoca

Câți litri de benzină cumperi în Europa din salariul mediu: situația jalnică din București și Cluj Napoca

Dacă erai în căutarea unui motiv suplimentar pentru a pleca din România, este suficient să te uiți la prețul pe care îl plătim pe benzină raportat la salariul mediu. Situația în Europa este cu totul alta.

Pornind de la un studiu publicat recent de Numbeo, Fineco24News a publicat tabelul de mai jos. Acesta atrage atenția asupra unei situații foarte neplăcute pentru români. Clasamentul include trei referințe pentru marile orașe europene, salariul mediu net exprimat în euro, prețul unui litru de benzină în euro și raportul dintre cele două. Practic, îți atrage atenția asupra numărului de litri de benzină pe care îi poate cumpăra un cetățean obișnuit cu un salariu mediu.

În total, ai 50 de orașe ca să-ți poți forma o opinie obiectivă raportată la situația economică a fiecărei țări. Există și mai multe orașe din aceeași țară, pentru a nu neglija faptul că există diferențe referitoare la condițiile de trai și în orașe diferite ale aceleiași țări.

Fără să surprindă pe nimeni, cel mai bine o duc orașele Elveției, Zurich și Geneva. Cu un salariu mediu de 6020, respectiv 5486 de euro, locuitorii acestor localități se pot bucura de 4067 de litri de benzină, respectiv 3472 de litri, dacă și-a cheltui întregul salariu pe combustibil. Cele două orașe sunt urmate de Luxemburg, un oraș foarte important pentru investitori și Londra, capitala financiară a Europei. Nu puteau lipsi din top 10 orașe nordice precum Copenhaga sau Oslo.

Germania are câteva orașe în fruntea clasamentului, o reflexie a situației economice îmbucurătoare sub conducerea cancelarului Angela Merkel. Este vorba de Frankfurt, Munchen și Stuttgart, în această ordine. Pe locul 10 se află Viena, capitala Austriei, unde salariul mediu este de 2223 de euro, iar un litru de benzină costă 1,25 euro. Astfel, poți cumpăra 1778 de litri de benzină.

România are două orașe în acest top, Cluj Napoca și București. Ca idee, salariul mediu în București este mai mare, 708 euro, față de Cluj, 686 de euro. Cu toate acestea, benzina este mai scumpă în Cluj, 1,14 euro față de 1,07 euro în Capitală. În final, cumperi 661 de litri de benzină în București dintr-un salariu mediu, în timp ce clujenii trebuie să se rezume la 601 litri.

Dincolo de aceste cifre însă, este important de reținut că, folosind acest parametru al numărului de litri achiziționabili pe un salariu mediu, București se află pe locul 38 în topul celor mai relevante orașe europene, în timp ce Cluj Napoca este pe 41. Ca un detaliu drăguț, cea mai ieftină benzină din Europa se găsește la Moscova, 0,51 euro pe litru.

preț benzină capitale europene cluj bucurești

Citește și: