Vei plăti mai mult pe curent dacă nu faci asta, de la 1 ianuarie: ce e liberalizarea pieței de curent

de: Alexandru Puiu
26 12. 2020

Românii sunt destul de reticenți la schimbare, dar odată cu liberalizarea pieței de electricitate, schimbarea devine inevitabilă și are mari șanse să vină cu prețuri mai mari la energie electrică.

Începând cu 1 ianuarie 2021, liberalizarea pieței de energie electrică se va desfășura pe întregul teritoriu al României. În majoritatea cazurilor, asta înseamnă că vei plăti facturi mai mari la curent, conform experților din piața de energie.

Dumitru Chisăliță este președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI) și, în opinia sa, cei mai mulți români vor avea de suferit, ca aproape de fiecare dată, din cauza autorităților statului. Cel mai mult, vor avea de suferit cei care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică.

Specialiştii arată că cei care nu vor alege să se mute de la un furnizor la altul şi care nu vor semna o ofertă în regim concurenţial vor intra automat într-o zonă de serviciu universal unde vor plăti mai mult decât dacă şi-ar alege o ofertă concurenţială. Partea bună, dacă o putem numi așa, este că indiferent ce faci sau nu faci până la 1 ianuarie, este imposibil să fii deconectat. În plus, poți alege alt furnizor de curent și la o dată ulterioară, nu expiră această posibilitate la 1 ianuarie 2021.

”Ideea asta de serviciu universal este o invenţie. Legea nu prevede aşa ceva, un serviciu universal. Lucrurile sunt mai simple, chestia asta este o găselniţă. Cine nu o să facă nicio obiecţie sau nu o să schimbe furnizorul până la data de 31 decembrie 2020, începând cu 1 ianuarie 2021 va beneficia de un contract şi un contract pe care îl stabileşte furnizorul de electricitate. Că îi spunem serviciu universal, că nu îi spunem, ideea este că nu va mai fi la un preţ reglementat stabilit de către ANRE, ci stabilit de către un furnizor. (…) Este incalificabil ce se întâmplă. Absolut orice consumator din lumea asta, în momentul în care se schimbă ceva în ecuaţie, se liberalizează piaţa, primul şi primul lucru aşteaptă oferta de la furnizorul lui, e o chestie absolut normală şi banală. A stat alături de furnizorul lui 30 de ani, e normal ca primul lucru să aştepte oferta de la furnizorul lui.

Oferta de la furnizorul lui, conform legislaţiei în vigoare, nu e voie să fie emisă decât în anumite condiţii, nu au avut voie să emită această ofertă, probabil undeva între Crăciun şi Revelion va fi emisă. Perioadă în care bineînţeles că este vacanţă, firmele (din energie – n.r.) nu mai lucrează. Deci dacă o să primească omul în 28 decembrie oferta şi o să i se pară prea mare acea ofertă, degeaba mai bate la uşi pentru că nu mai are unde. Deci din start intră în situaţia în care la 1 ianuarie 2021 să-i stabilească altcineva preţul. Deci tot ce s-a făcut până în momentul de faţă s-a făcut nu prost (…), ci în detrimentul clar al consumatorului. Totul s-a gândit de aşa natură încât consumatorul să fie legat de mâini şi de picioare. Deci o să avem liberalizare cu 0% trecere în piaţa liberă dintre cei care sunt în piaţa reglementată. Dar chestia aceasta se datorează exclusiv, exclusiv instituţiilor de stat”, a concluzionat Dumitru Chisăliță.

Dincolo de detaliile de context, relevantă este creștere efectivă, iar Chisăliță estimează că poate ajunge și până la 18% în plus, în funcție alegerea făcută. În cel mai bun caz, va gravita în jurul a 10%.