Vestea proastă pentru toți românii: cu cât îți crește factura la curent, de la 1 ianuarie 2021

Vestea proastă pentru toți românii: cu cât îți crește factura la curent, de la 1 ianuarie 2021

O creștere a prețului la energie electrică în România este inevitabilă, de la 1 ianuarie 2021. Estimarea pe marginea impactului economic pentru utilizatorii casnici a fost făcută de Sorin Elisei de la Deloitte.

“Pe baza unor analize preliminare, în condițiile actuale, estimez că vorbim despre o creștere a facturii cu valori cuprinse între 5 și 10 lei, la un consum mediu la nivel național în jurul a 100 kWh per gospodărie”, a declarat Sorin Elisei, specialist în probleme de energie și director la firma de consultanță Deloitte, la Digi 24.

În același context, oficialul de la Deloitte a explicat și motivele pentru care astfel de creșteri sunt inevitabile de la 1 ianuarie și de ce, din păcate, vor afecta toți românii, începând utilizatorii casnici, persoane fizice. Aceasta este una dintre consecințele negative ale liberalizării pieței de furnizori de energie electrică, un detaliu care se traduce prin faptul că prețurile reglementate până acum nu se vor mai aplica.

“Prețurile reglementate valabile până la 31 decemebrie 2020 sunt mai mici decât prețurile la care se tranzacționează energia electrică pentru anul 2021. Prețurile de achiziție ale energiei electrice din piață au crescut. Dacă la începutul lunii noiembrie ofertele producătorilor de pe platformele OPCOM aveau un preț de pornire de 225 lei/MWh , la 15 decembrie, aceste prețuri crescuseră la 255 de lei/MWh”, a explicat Elisei la Digi24.

În cazul în care ești optimist și trăiești cu impresia că vor exista oferte concurențiale care să fie mai bune decât valorile reglementate până la ora actuală, te înșeli amarnic, în opinia directorului Delloite.

Pentru context, merită să ai în vedere că, de la 1 ianuarie 2020, prețurile reglementate la energie electrică vor dispărea, iar piața va fi liberalizată. Cine nu alege până atunci o ofertă concurențială, de la actualul furnizor sau de la altul, va plăti un preț de serviciu universal al furnizorului său, în ultimă instanță, prețul care va fi anunțat cel mai probabil săptămâna viitoare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI