Vaccinul împotriva Covid-19, pretext de investiții masive: ce face Uniunea Europeană

de: Alexandru Puiu
05 05. 2020

Un număr semnificativ de instituții medicale și laboratoare private lucrează la această oră la găsirea unui vaccin împotriva Covid-19. Câteva dintre ele au început testele, dar sumele de bani necesare sunt fabuloase.

Pe lângă faptul că majoritatea experților sunt de părere că nu vom avea un vaccin disponibil la scară largă înainte de finele acestui an, va fi interesant de văzut și de undeva va veni acest vaccin. Ar putea veni din Elveția, din China, de la Fundația Gates, eforturile se duc pe multe fronturi.

În speranța facilitării dezvoltării lui, oficialii Uniunii Europene au anunțat o finanțare semnificativă. Aproximativ un miliard de euro vor fi dedicați din fonduri UE către inițiativa de cercetare globală a vaccinurilor și tratamentului pentru coronavirus. Confirmarea oficială pe marginea acestui subiect a venit pe parcursul zilei de ieri de la șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În același scop nobil, vor fi investiți 500 de milioane de euro de către autoritățile franceze și aproximativ 525 de milioane de euro vor veni din Germania. Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a solicitat ca orice tratament dezvoltat să fie disponibil pentru toată lumea, ceea ce Organizația Mondială a Sănătății a subliniat că ar fi o provocare.

Nu de alta, dar asta ar însemna că respectivul vaccin nu se va reflecta într-o mină de aur pentru compania dezvoltatoare, particularitate care scade interesul pe partea de cercetare.

„Fiecare pentru el reprezintă o eroare majoră”, a acuzat şeful statului francez Emmanuel Macron. „Trebuie să cooperăm şi nu să ne facem concurenţă”, a întărit regele Abdullah al II-lea al Iordaniei.Strategia solitară a administraţiei americane a provocat regrete.

„Uniunea Europeană a răspuns favorabil unui apel la acţiune globală. SUA au refuzat. Ei sunt cei care se izolează”, şi-a exprimat regretul un responsabil european. „Dar cooperăm foarte strâns cu entităţi americane foarte puternice, precum fundaţia lui Bill şi Melinda Gates, care au enormă putere financiară şi multă influenţă. Nu suntem decât la începutul acestui proces. Sperăm că guvernul american se va alătura efortului comun”, a concluzionat același oficial din partea Uniunii Europene.

În final, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de aproximativ 7,5 miliarde de euro în cadrul inițiativei ACT-A, prin care liderii mondiali finanțează dezvoltarea unui vaccin sau a unui tratament, cu excepția autorităților de la Washington.