Vaccinul de coronavirus, în România: Nelu Tătaru a anunțat când vine prima tranșă

de: Alexandru Puiu
10 09. 2020

La aproximativ 24 de ore după ce dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirus a fost suspendată în timpul testelor finale, Nelu Tătaru a venit cu o promisiune interesantă.

În timp ce curentul anti-vaccinist a explodat în timpul pandemiei de coronavirus, mai mult de jumătate din planetă își pune speranța în apariția unui vaccin împotriva coronavirus. Oamenii speră că, dacă suficient de mulți vor opta pentru administrarea vaccinului, am avea o șansă să revenim la o anumită formă de normalitate.

Momentan, nu există niciun vaccin finalizat pentru a preveni infecțiile cu Covid-19. În schimb, există mai multe iterații în diverse stadii de dezvoltare și testare. Pornind de la aceste informații, ministrul Sănătății a promis că prima tranșă de vaccinuri ar putea ajunge în țara noastră în luna decembrie a acestui an.

„La una din firmele la care Comisia Europeană are contracte într-adevăr este într-un studiu de fază 3, înseamnă şi pacienţi sau subiecţi cu comorbidităţi şi atunci orice incident opreşte acel studiu, iar o echipă independentă evaluează acel pacient. Asta este procedura. Rămâne ca cele 300 de milioane de doze achiziţionate de Comisia Europeană cu un posibil plus de încă 100 de milioane să vină în decembrie, o primă tranşă de 30 de milioane, iar în primul trimestru al anului viitor să putem beneficia de ele”, a spus Nelu Tătaru, la Digi 24.

Nelu Tătaru nu a ignorat anunțul de el legat de suspendarea testării unuia dintre vaccinuri, dar a menționat că producerea merge mai departe în cazul altora.

„Procesul merge mai departe, sunt cinci firme cu care Comisia Europeană are, în acest moment, discuţii şi contracte. Dacă este gata, este preconizat ca în decembrie să vină prima tranşă, iar în ianuarie să putem face primele vaccinuri. Tranşa care trebuia să vină pentru România este de 1,29 milioane de doze, dar în măsura în care acest vaccin va fi sigur vom şti şi noi şi îl vom găsi şi pe piaţa europeană. Noi am făcut o solicitare Comisiei Europene pentru 10,7 milioane de cetăţeni. Prioritate vor avea vârstele extreme, comorbidităţi, personalul care lucrează în sectorul sanitar, precum şi cel didactic”, a precizat Nelu Tătaru.