Cea mai mare problemă cu vaccinul: inventatorul vaccinului contra HPV explică situația

de: Teodora Tudosie
23 04. 2020

Dezvoltarea unui vaccin împotriva noului virus este un proces dificil, iar inventatorul vaccinului contra HPV vine cu o veste proastă în acest sens.

Ian Frazer, co-inventatorul vaccinului contra cancerului uterin HPV spune pentru news.com.au că, de fapt, dezvoltarea vaccinului pentru SARS-CoV-2 este aproape imposibil de realizat. Astfel, deși există foarte multe echipe de cercetători care încearcă acest lucru, aceștia nu au un model eficient pentru atacarea virusului.

De altfel, până în prezent, experții nu au reușit niciodată să dezvolte un vaccin pentru niciun alt tip de coronavirus. Australianul spune că încercarea imunizării împotriva coronavirusului este similară imunizării împotriva răcelii comune: dificilă sau chiar imposibilă.

Expertul ne lămurește de ce dezvoltarea vaccinului este atât de dificilă. Pe scurt, „de vină” ar fi faptul că virusul aterizează în afara corpului. „Locul în care aterizează virusul se află în afara noastră, dar încearcă să infecteze celulele dinăuntrul nostru. Sistemul nostru imunitar este în interior. Când aterizează în plămânii noștri, încearcă să ne infecteze celulele și reușește. Sistemul nostru imunitar încearcă să combată virusul și de aceea oamenii se îmbolnăvesc. Dacă sistemul imunitar se activează prea puternic, poate provoca leziuni la plămâni”, spune Ian Frazer.

Astfel, „un vaccin greșit ar putea înrăutăți lucrurile, așa că trebuie să fim foarte selectivi cu privire la ce parte a virusului dorim să atacăm”, mai explică acesta. „Acesta este motivul pentru care există 100 de vaccinuri supuse testării, folosind toate abordările imaginabile. Nu știm dacă va funcționa vreunul dintre ele”, anunță Ian Frazer.

Deși e posibil să nu primim un vaccin, situația nu este chiar atât de gravă

Vestea bună e că virusul s-ar putea atenua pe parcurs.

Frazer dă exemplul coronavirusului SARS din 2003. Deși nu s-a reușit dezvoltarea unui vaccin eficient împotriva sa, virusul a devenit mai puțin puternic pe măsură ce s-a răspândit de la o gazdă la alta. „Pe măsură ce a trecut de la animal la primul om și apoi la al doilea om, pe măsură ce a ajuns la fiecare om, a devenit mai puțin eficient la infectarea oamenilor”, spune acesta. Expertul e de părere că a fel s-ar putea întâmpla și cu SARS-CoV-2.