08 oct. 2018 | 11:07

Vaccinul care previne cancerul de col uterin și-a schimbat vârsta de administrare

ACTUALITATE
Vaccinul care previne cancerul de col uterin și-a schimbat vârsta de administrare

Gardasil este un vaccin administrat pentru a proteja împotriva bolilor produse de virusul papiloma uman (HPV), care poate duce, printre altele, la apariția cancerului de col uterin.

Din fericire, cercetătorii au reușit acum să modifice vaccinul astfel încât să poată fi administrat și la vârste mai avansate. Vaccinul despre care este vorba este Gardasil 9, care anterior era aprobat pentru minori și persoane cu vârste de până în 26 de ani. Acum, acesta a fost aprobat și pentru bărbați și femei cu vârste cuprinse între 27 și 45 de ani.

Vaccinul va acționa împotriva virusului papiloma uman, care poate provoca, de asemenea, veruci (condiloame) genitale, cancer al vulvei, anusului, penisului și gâtului. Virusul are multe tulpini și estre transmis pe cale sexuală. Majoritatea adulților se confruntă la un moment dat în viața lor cu cel puțin o tulpină.

Vaccinul protejează împotriva a nouă tulpini, inclusiv cele care au cea mai mare predispoziție spre a provoca cancere și veruci genitale.

„Aprobarea reprezintă o oportunitate importantă de a contribui la prevenirea bolilor și cancerelor cauzate de HPV„, a declarat Peter Marks, directorul Centrului pentru Evaluarea și Cercetarea Biologică din cadrul FDA.

Aprobarea s-a bazat pe un studiu efectuat pe femei cu vârste cuprinse între 27 și 45 de ani și a arătat că vaccinul era eficient în prevenirea infecției cu HPV. De asemenea, acesta a fost eficient și în cazul bărbaților de 27-45 de ani.  Cele mai frecvente efecte secundare ale vaccinului includ durerea în locul injectării, umflarea, înroșirea și durerile de cap.

Este important de menționat că, dacă o persoană a fost deja expusă la o anumită tulpină de HPV, vaccinul nu va funcționa împotriva acelei tulpini. Din acest motiv, anterior vaccinarea a fost recomandată tinerilor care încă nu și-au început activitatea sexuală. Dar chiar și persoanele care deja au câteva tulpini, dar nu pe toate cele nouă incluse în vaccin, pot să obțină protecție împotriva celor pe care nu le au.