Unul dintre cele mai mari mistere, rezolvat după aproape un secol

de: Paula Artin
13 09. 2020

Un mister de peste un secol a înconjurat fauna taiwaneză încă de când „părintele zoogeografiei” Alfred Russel Wallace, în colaborare cu Frederic Moore, a scris o lucrare de referință în 1866: primul care a studiat lepidopterii insulei.

Pe atunci, în studiul lor, Moore s-a ocupat de porțiunea molii și Wallace a investigat fluturii. Împreună, au raportat 139 de specii, cuprinzând 93 de specii nocturne și 46 diurne. Dintre acestea din urmă, cinci specii au fost descrise ca fiind noi pentru știință.

Chiar dacă plasarea corectă a patru din cei cinci fluturi în cauză a fost verificată de mai multe ori începând cu 1886, unul dintre acești fluturi: Lycaena nisa, nu a fost reexaminat niciodată până foarte recent.

Într-un proiect de cercetare modern asupra fluturilor taiwanezi, oamenii de știință au recuperat specimenul de tip original din colecția Wallace de la Muzeul de Istorie din Londra, Marea Britanie.

Fluturele era 3 în 1, în funcție de anotimp

După examinarea exemplarelor istorice adăpostite la Institutul de Cercetări Agricole din Taiwan, pe lângă fluturii recent colectați din Australia și Hong Kong, Dr. Yu-Feng Hsu de la Universitatea Națională din Taiwan a rezolvat în cele din urmă identitatea misteriosului fluture Alfred Wallace: acum se numește Famegana nisa.

Se pare că alte două nume de specii (Lycaena alsulus și Zizeeria alsulus eggletoni) au fost inventate pentru același fluture după descrierea originală oferită de Wallace. Astfel, cele două sunt ambele sinonime cu Famegana nisa.

În ciuda faptului că a pus probleme entomologilor timp de peste un secol, în sălbăticie, fluturele Wallace se pricepe să iasă în evidență.

Cunoscut în mod obișnuit sub denumirea de „Albastru de iarbă”, „Albastru de iarbă mică” sau „Albastru de iarbă cu pete negre”, fluturele se poate distinge cu ușurință printre celelalte specii locale prin partea inferioară a aripilor, uniformă și cenușie, combinată cu benzi obscure submarginale și o o singură pată neagră proeminentă pe aripa posterioară.

Cu toate acestea, specia demonstrează o variabilitate sezonieră ridicată, ceea ce înseamnă că indivizii crescuți în sezonul uscat au o pată neagră redusă, o culoare a solului mai închisă pe partea inferioară a aripii și benzi submarginale mai distincte în comparație cu exemplarele din sezonul umed.

Acesta este motivul pentru care Dr. Yu-Feng Hsu observă că împărțirea speciei în subspecii este probabil inutilă, chiar dacă au fost deja recunoscute până la patru.

Alfred Russel Wallace, naturalist, explorator, geograf, antropolog, biolog și ilustrator britanic, a fost contemporan cu Charles Darwin și a lucrat și la dezbaterile din cadrul teoriei evoluției, inclusiv a selecției naturale. De asemenea, el a scris faimoasa carte Darwinism în 1889, care explica și apăra selecția naturală.

În timp ce Darwin și Wallace au făcut schimb de idei, provocându-și deseori concluziile reciproce, cei doi au elaborat ideea selecției naturale fiecare de la sine. La rândul său, Wallace a insistat că există într-adevăr un motiv puternic pentru care o anumită specie va evolua.

Spre deosebire de Darwin, Wallace a susținut că, mai degrabă decât un proces natural aleatoriu, evoluția avea loc pentru a menține adaptarea unei specii la specificul mediului său. Wallace a fost, de asemenea, unul dintre primii oameni de știință proeminenți care au exprimat îngrijorările cu privire la impactul activității umane asupra mediului, asta acum mai bine de un secol.