17 aug. 2020 | 17:20

Ce înseamnă metamorfoza completă, procesul prin care apar, de fapt, fluturii

ACTUALITATE
Ce înseamnă metamorfoza completă, procesul prin care apar, de fapt, fluturii

Cu siguranță, fluturii sunt cei mai cunoscuți când vine vorba de procesul prin care o mică omidă rotunjoară se transformă într-o operă de artă înaripată.

Fluturii nu sunt însă singurele creaturi care trec prin această schimbare drastică în viață, numită metamorfoză completă sau holometabolism. Aproximativ 75% dintre insectele cunoscute trec prin cele patru stadii de viață: de la ou, larvă, pupă la adult. Unele albine, cărăbușii, muștele și moliile se dezvoltă în acest fel.

Alte insecte, precum lăcustele sau libelulele, experimentează metamorfoza simplă sau incompletă, care implică trei etape de viață: ou, larvă sau nimfă și adult. Nimfele arată ca niște adulți mici, care mănâncă și își scutură pielea până când ajung la maturitate, explică un articol National Geographic.

Cum se petrece metamorfoza completă?

Începe de la ou și larve. Aproape toate insectele încep viața sub formă de ou, apoi se transformă în larve. Omizile sunt un tip de larve cu care mulți oameni sunt familiarizați, dar unele larve seamănă cu viermi sau cu insecte minuscule, așa cum se întâmplă în cazul buburuzelor.

Rolul larvelor este de a crește și de a năpârli, proces declanșat de hormoni. Unele insecte pot năpârli de până la cinci ori înainte de a trece la stadiul următor. În cazul metamorfozei incomplete, larvele sunt numite nimfe.

După ce își schimbă ultimul strat, insectele care experimentează metamorfoza completă, trec la stadiul de pupă. În unele cazuri, pupele se închid într-un cocon dur sau crisalidă, pe care fluturii si moliile îl fac din mătase proprie.

După ce coconul este complet, pupele vor rămâne agățate pe un fir de mătase. Alte insecte utilizează tehnici diferite. După un stadiu de larvă de aproximativ 2 ani, cărăbușii tropicali Hercule stochează fecale pentru a forma coconi solizi.

După ce a ieșit din crisalidă, fluturele proaspăt poate părea ofilit. Aripile sale sunt umede și au nevoie de câteva ore pentru a se extinde înainte de a-și lua zborul. Carabeii Hercules ies cu coarnele lor spectaculoase. În general, insectele adulte nu trăiesc mult – de exemplu, libelulele trăiesc doar o lună, după ce au stat în stadiul de larvă pentru circa trei ani.

Multe insecte, cum ar fi licuricii și mustele macara, nu mănâncă deloc în timpul vieții lor de adult, ci își petrec timpul prețios căutând parteneri pentru împerechere. Moliile Luna nu au cavitate bucală sau sistem digestiv.

De ce este nevoie de un proces atât de complex?

Metamorfoza este în cele din urmă o strategie de succes, deoarece puii și adulții mănâncă lucruri diferite. Omizile au nevoie de frunze bogate în nutrienți pentru a putea face toate eforturile de dezvoltare, în timp ce fluturii nu trebuie decât să soarbă nectar.

Pentru speciile cu astfel de forme diferite de dezvoltare, “metamorfoza creează brusc un spațiu fără concurență”, spune Katy Prudic, un entomolog de la Universitatea Arizona din Tucson.

Părinții și progeniturile nu concurează pentru resurse, permițând ambelor etape de viață să se dezvolte în mod independent. „Este un proces minunat de reinventare”, adaugă Prudic.

„Când insectele iau viață prin metamorfoză, sunt în stare să exploreze și să meargă în locuri pe care nu le ajunge drept larve și pupe.” Această transformare incredibilă are un scop: să permită insectelor în diferite etape ale vieții să evite competiția pentru alimente.