România primește finanțări uriașe de la UE, în lupta cu schimbările climatice
Uniunea Europeană încearcă să lupte cu schimbările climatice, iar acum are un plan prin care România ar urma să primească finanțări majore.
Comisia Europeană a anunțat modalitățile prin care UE va contribui la susținerea țărilor afectate de implementarea prevederilor pactului Green Deal. Țara noastră va primi 747 de milioane de euro, sub formă de granturi nerambursabile, potrivit G4Media. Uniunea Europeană va acorda această sumă pentru susținerea zonelor monoindustriale, în special cele carbonifere, care vor fi afectate de trecerea la o economie neutră din punct de vedere climatic.
România face parte din țările care vor primi cei mai mulți bani de la Comisia Europeană. Înaintea sa se mai află doar Polonia, care va primi două milioane de euro, și Germania, căreia UE îi va acorda 877 milioane de euro.
Green Deal vrea să lupte cu schimbările climatice, iar România va primi bani pentru asta
În esență, planul Uniunii Europene este de a face din Europa primul continent neutru din punct de vedere al climatului, până în 2050. Comisia Europeană a prezentat Green Deal drept cel mai ambițios pachet de măsuri care ar urma să permită cetățenilor europeni, dar și companiilor, să trăiască într-un climat fără emisii de gaze cu efect de seră.
Spune că, pentru asta, este nevoie de investiții atât din partea UE și statelor membre (individual), dar și din partea sectorului privat. În acest sens, Comisia a prezentat Sustainable Europe Investment Plan, un plan de investiții prin care urmărește să susțină regiunile afectate de schimbările urmărite prin Green Deal.
În esență, adoptarea obiectivelor Green Deal vine la pachet cu o serie de tranziții pentru statele membre. Acest lucru ar însemna și o transformare radicală atât din punct de vedere economic, cât și social, destul de imposibil de susținut doar din fonduri naționale.
În România există mai multe regiuni monoindustriale și carbonifer intensive care nu contribuie sub nicio formă la lupta cu schimbările climatice. Astfel, tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic ar necesita finanțări majore. Totuși, banii vor fi obținuți de către țara noastră în urma prezentării unor proiecte concrete prin care să se urmărească obiectivul suprem al Green Deal.