Unde se duc banii celor 7 milioane de români de la Pilonul II de pensii: 80% către o singură bancă
Aproximativ 7 milioane de români cotizează, lunar, la Pilonul II de pensii – adică pensia privată obligatorie. Activele celor șapte fonduri care administrează acești bani au fost în creștere în luna martie, iar 80% dintre bani se duc către o singură bancă.
La sfârșitul lui martie, bilanțul arăta că 7 milioane de români cotizează la Pilonul II de pensii. E vorba de acel procent de 3,75% din salariul brut, pe care statul îl virează către pensiile private obligatorii. Fondurile care administrează acești bani sau, mai bine zis, care-i investesc pentru a avea randamente, acumulau active de peste 60 de miliarde de lei.
E drept că randamentele n-au fost atât de bune pentru că e o periodă dificilă din cauza pandemiei. Important de spus e că depozitele sunt constituite, în proporție de 80%, la o singură bancă din România. E vorba de BRD.
Unde se duc banii din Pilonul II de pensii
Specialiștii ASF au venit cu un raport referitor la acest sistem, introdus în urmă cu ceva ani. Pensia privată obligatorie – adică Pilonul II – înseamnă o altfel de cotizație decât cea care se duce la pensia pe care o vei primi de la stat. Sunt bani administrați de fonduri din România și investiți pentru a aduce profit. Totuși, după cum remarcă ASF, există o concentrare în piață.
Mai exact, BRD Societe Generale, în calitate de depozitar, are o pondere de 83% din total. Asta înseamnă că acolo e depozitată suma de aproape 50 de miliarde de lei. Celelalte bănci sunt Unicredit și BCR, scrie economica.net.
„Gradul de concentrare se menține ridicat pe acest segment de piață, atât din cauze structurale ce țin de mecanismele de funcționare ale sistemului și de caracteristicile acestuia, cât și datorităevoluției sale în timp. Nivelul ridicat de concentrare reprezintă principala preocupare din perspectiva riscurilor operaționale pentru acest segment de piață.”, explică specialiștii ASF în raportul citat.
Ce fac administratorii cu banii tăi
Răspunsul ar fi simplu: investesc. Practic, ei rulează acei bani în diverse investiții în încercarea de a dobândi randamente cât mai mari. Raportul ASF arată că peste 87% din plasamentele fondurilor de pensii sunt făcute în România și peste 91% sunt denominate în lei.
63% din active erau plasate în titluri de stat, la finalul lui februarie – investiții considerate drept cele mai sigure, circa 20% erau plasate în acțiuni cotate la Bursă și aproximativ 11% în depozite bancare. Referitor la randamente, acestea variază în funcție de fond: cea mai bună performanță investițională, de la înființarea din 2008 până la finele lui martie 2020, a avut-o Fondul Metropolitan Life, cu un randament anualizat al VUAN de aproape 8%, iar cea mai slabă perormanță a fost la BRD, cu 6,27 %.
Pe de altă parte, potrivit legii, fondurile de pensii private nu pot falimenta, doar administratorii lor putând intra în această situație. Însă, datorită separării banilor fondului de cei ai administratorului, fondul nu va fi afectat de un eventual faliment al societății de administrare.