Toți cei care stau la bloc trebuie să afle. La blocuri se vor monta numai acest tip de repartitoare

de: Andrei Simion
17 09. 2020

Se schimbă legea, iar noile reglementări îi vizează pe toți cei care stau la bloc. Iată ce trebuie să știi dacă te numeri printre ei.

Un proiect de lege aflat în dezbatere la Ministerul Economiei schimbă regulile de pe piața contoarelor și a repartitoarelor. Astfel, aceste dispozitive care vor fi montate începând de luna viitoare vor trebui să aibă neapărat funcția de citire de la distanță. Toată lumea care vrea să monteze așa ceva trebuie să se conformeze.

Mai mult, proiectul mai stabilește și că dispozitivele deja instalate, care nu pot fi citite de la distanță, vor trebui înlocuite cu unele dotate cu această facilitate până în 2027, scrie avocat.net.

Toți cei care stau la bloc trebuie să știe asta despre repartitoare

Noua lege spune că noile contoare și repartitoare c eurmează să fie instalate din octombrie trebuie să aibă anumite funcții.  Nu se vor mai putea instala contoare și repartitoare de costuri simple, cu citire directă (vizuală), ci doar dispozitive cu citire de la distanță. Teoretic, așa cum apare în proiect, noile măsuri ar trebui să se aplice dispozitivelor ce vor fi instalate începând cu 26 octombrie 2020, dar e greu de crezut că proiectul se va aplica înainte de acea dată, deoarece, pentru a se aplica, are de parcurs un lung traseu legislativ.

Legea trebuei să treacă prin Parlament, prin ambele Camere, și apoi să fie promulgată și de președintele Iohannis.

Ce se întâmplă, însă, cu contoarele vechi? Ei bine, e prevăzut un termen de modernizare sau înlocuire, respectiv data de 1 ianuarie 2027. De la acest termen de conformare sunt exceptate, după cum apare în textul proiectului, cazurile “în care autoritățile competente demonstrează că acest lucru nu este rentabil”.

Aceste reguli se vor aplica, așa cum este subliniat în document, consumatorilor finali de încălzire centralizată, răcire centralizată și apă caldă menajeră furnizată în aceleași condiții. Nu se aplică, așadar, celor care au acum centrală de apartament.

Ministerul susține că, în acest fel, “se creează cadrul necesar realizării de noi economii anuale, pentru perioada 2021-2030 și se stabilesc metodele de calcul și monitorizare a cantității obligatorii de economii de energie care trebuie aplicate în vederea atingerii obiectivului național de eficiență energetică”.