Firea, acuzată că minte când vorbește de testarea în masă: ”Nu știu ce spune doamna primar”

de: Alexandru Puiu
27 05. 2020

Din momentul în care a venit cu ideea testelor în masă pentru anticorpi pe Arena Națională, Gabriela Firea a fost aspru criticată. Cei mai mulți sunt de părere că vorbim de bani aruncați, iar testele nu sunt concludente.

Încercând să clarifice un pic problemele cu campania de testare în masă a Gabrielei Firea, Vlad Mixich a făcut mai multe declarații interesante. Ca referință, Mixich este expert în politici de sănătate și, în opinia lui, tot efortul lui Firea de a atesta cum salvează Bucureștiul este o investiție proastă. Vorbim de ”un non-sens din punct de vedere epidemiologic și medical, în primul rând pentru că selectarea celor testați este făcută foarte greșit”, a insistat Mixich.

„E ca și cum ai vrea să afli cât de mult le plac bucureștenilor cireșele și pentru asta te-ai duce sâmbătă seara la teatru și te-ai apuca să-i cauți pe toți cei din sală în buzunare să vezi dacă au venit la teatru cu cireșe”, este de părere Vlad Mixich. Dacă cineva dorește testarea în masă, aceasta ar trebui orientată către ”categoriile profesionale mai expuse”, a mai adăugat expertul.

Dacă nu era evident din rapoartele ajunse online în ultimele luni, testele pentru anticorpi coronavirus propuse de Firea, deși rapide, ele sunt „de-a dreptul o gogomănie. Toată comunitatea științifică știe că testele respective încă dau rateuri mari: un procent mare dintre cei testați vor fi eronat identificați ca pozitivi sau negativi. Tocmai de aceea în spate trebuie să existe o metodologie științifică care să pondereze aceste erori, iar eșantionul de oameni testați trebuie ales cu mare atenție”, concluzionează Mixich.

Același expert a mai atras atenția asupra unei situații foarte clare în care Gabriela Firea a mințit fără niciun fel de emoție. Într-un clip postate de curând pe pagina proprie de Facebook, primarul Capitalei insistă pe faptul că „eșantionarea celor testați a fost făcută de specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică” . Din momentul în care acea declarație a ajuns în mediul online, a durat foarte puțin până când șeful specialiștilor de la Institutul Național de Sănătate Publică i-a contestat autenticitatea. „Nu există niciun eșantion calculat de INSP pentru Primăria Capitalei. Nu știu ce spune doamna primar Firea.” a explicat Dr. Adriana Pistol într-o intervenție telefonică pentru Europa Liberă.

În ceea ce privește CV-ul cu Mixich, el este expert în politici de sănătate, membru în conducerea Alianței Europene pentru Sănătate Publică și președintele Observatorului Român de Sănătate. Acesta din urmă este un ONG care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor și a serviciilor de sănătate autohtone. Observatorul Român de Sănătate s-a implicat pro bono într-o campanie de informare desfășurată alături de Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență, încă de la debutul epidemiei de coronavirus în România.