Firea și epopeea testării bucureștenilor: vrea să-i plătească pe cei care acceptă. Care-i, de fapt, miza

Firea și epopeea testării bucureștenilor: vrea să-i plătească pe cei care acceptă. Care-i, de fapt, miza

Gabriela Firea, primarul general al Bucureștiului, nu renunță la ideea testării bucureștenilor. Propune CGMB un proiect care prevede testarea a peste 10.000 de bucureșteni, așa cum dorea și inițial. Numai că plusează de data asta. Vrea să-i și plătească pe cei care acceptă. Pare un gest mult prea insistent și mulți se întreabă de ce atâta determinare a edilului-șef pe acest subiect. Explicații se încearcă.

Gabriela Firea nu abandonează ideea de a testa câteva mii de bucureșteni. Edilu-șef a înaintat către Consiliul General al Municipiului București un proicet ce prevede testarea a 11.000 de locuitori ai Capitalei, dar nu oricum, ci contra-cost.

Mai exact, fiecare bucureștean care va accepta să fie testat va primi 200 de lei de la municipalitate. Suma totală pusă la bătaie se ridică, așadar, la 2.2 milioane de lei. Proiectul va fi dezbătut de CGMB pe 11 mai și, ținând cont de faptul că PSD și ALDE dețin majoritatea în rândul consilierilor, e posibil să treacă. Există câteva condiții – de exemplu, vor fi testați doar bucureștenii care sunt asimptomatici.

Bun, te vei întreba probabil de ce tot insistă Gabriela Firea cu această testare a bucureștenilor. Care-i miza, dacă există vreuna. Primăria Capitalei încearcă niște explicații.

De ce vrea Firea testarea bucureștenilor cu orice preț

Proiectul are un nume determinant, care vrea să arate implicare și acțiuni concrete. Se numește „Testăm pentru București” și, așa cum spuneam, prevede suma de 200 de lei pentru fiecare persoană care acceptă să fie testată împotriva coronavirus, cu teste de tip Real Time PCR.

Singura condiție e ca cetățenii să nu aibă simptome.

„Beneficiarii proiectului vor fi cetățenii Municipiului București, care vor solicita în mond voluntar înscrierea în cadrul proiectului și nu se află în categoriile definițiilor de caz, astfel cum sunt stabilite prin Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus”, se prevede în proiect, care se va derula pe tot parcursul anului 2020.

Așadar, până la sfârșitul anului, Primăria Capitalei vrea să cheltuie 2,2 milioane de lei pentru testarea a 11.000 de bucureșteni, vreo 30.000 de lei pentru realizarea unei aplicații în care se pot înscrie voluntarii și vreo 3.000 de lei pentru găzduirea acestei aplicații. Ai zice că Primăria are bani și n-are pe ce să-i cheltuie. Așa, cu doar un buget de aproximativ două milioane de lei, împușcă doi iepuri dintr-o lovitură.

Dă bani bucureștenilor (doritori vor exista, cu siguranță, suma nu e uriașă, dar nici de ignorat), iar edilul-șef își face imagine arătând că se implică în criza coronavirus.

Dar sunt voci care speculează și altceva.

Epopeea testării bucureștenilor se întinde pe luni de zile

Gabriela Firea a făcut tot posibilul pentru a-și pune în practică această idee. Planul a fost pus pe foaie încă din luna martie. Artizani au fost Gabriela Firea și Adrian Streinu-Cercel, managerul Institului Matei Balș (cel care a mai venit ulterior cu niște idei trăsnite, care au rămas doar la stadiul de proiect și atât pentru că nimeni nu-și putea asuma asemenea decizii – dar asta-i altă poveste).

Întorcându-ne la planul Primăriei Capitalei – există câțiva pași făcuți în ultimele luni, de care e bine să-ți amintești, ca să vezi cum a luat naștere această idee și de ce se tot insistă pe ea.

25 martie

  • Ministrul Sănătății de la acea vreme, Victor Costache, anunță testarea tuturor bucureștenilor:

Am avizat un parteneriat si un program care va demara rapid. Vrem sa se testeze toata populatia Bucurestiului printr-o serie de echipe care vor merge door to door, dupa modelul Coreei de Sud” – spunea atunci ministrul.

26 martie

  • La doar o zi distanță, apar și vocile de specialiști care spun extrem de clar că acest lucru nu e posibil. La acea vreme, însuși Guvernul României efectua undeva la 2.000 de teste pe zi. Bucureștiul are o populație de câteva milioane:

„Din punct de vedere tehnic nu văd posibilă o astfel de testare şi nici utilitatea nu este foarte clară pentru că la mulţi oameni testarea este negativă, să spunem, iar peste 2-3 zile se îmbolnăvesc”, spunea Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie.

28 martie

  • Gabriela Firea se repliază după ce primește critici din toate părțile. Nu mai vorbește de testarea tuturor bucureștenilor, ci doar despre un eșantion reprezentantiv, de 10.500 de persoane:

În acest moment se realizează teste sub îndrumarea DSP pentru persoanele aflate în carantină, pentru cele în izolare și pentru cadre medicale (…) Aceste teste sunt Real Time PCR. (…) Prin achizițiile pe care le-am făcut în ultima săptămână a crescut puterea de testare de la 100 la peste 800 de teste pe zi. În paralel cu această testare Real Time PCR care nu va fi încetinită, ci dimpotrivă, va fi accelerată, în plus sunt aceste teste rapide pe care le-a achiziționat Institutul Matei Balș și sub îndrumarea lor vom face și noi astfel de achiziții (…) sunt teste din Austria”, afirma primarul atunci.

30 martie

  • Noul ministru al Sănătății, instalat în funcție de doar câteva zile la acea vreme, Nelu Tătaru demontează planul Primăriei și susține că nu va semna niciodată un altfel de demers, lăsând de înțeles că instituția pe care o conduce are, totuși, ultimul cuvânt.

Nu am semnat și nu voi semna o astfel de acțiune” – a fost răspunsul tranșant pe care l-a dat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

2 aprilie

  • După mai multe zile, în care planul Primăriei a fost criticat din mai toate părțile, Gabriela Firea face un pas în spate, dar tot nu renunță la idee. Vine însă cu explicația că testele încă n-au ajuns.

Am comandat teste, vin în țară mai târziu decât am crezut pentru că fac astfel de comenzi toate țările. Este pregătit personalul, eșantionul. Vom comunica la final rezultatul„, a comunicat primarul general.

3 aprilie

  • Gabriela Firea dă semne că vrea să îngroape, pentru moment, discuția despre testarea bucureștenilor, până se mai liniștesc apele:

Legat de primele teste, nu aș vrea să spun ziua, vreau să fiu puțin mai precaută în a da astfel de informații, când depindem de mai multe instituții sau persoane. Nu mai ține totul de mine si echipa, nu mai pot avansa termene. După lipsa de sprijin de săptămâna trecută a trebuit să ne reorganizăm în interiorul grupului de suport. E dificultate în a achiziționa aceste teste, toate marile orașe din lume fac astfel de comenzi, deja e presiune pe companiile medicale„, spunea Gabriela Firea.

14 aprilie

  • Primăria Municipiului București anunță că a cumpărat deja câteva mii de teste, în cadrul protocolului încheiat cu Institutul „Matei Balş” și cele șase Primării de sector. În total, ar fi fost vorba de 8.400 de teste pentru antigen SARS-CoV-2, dar și despre 5.400 de teste rapide COVID-19.

30 aprilie

  • După o perioadă în care a căutat să-și cosmetizeze imaginea (vezi AICI), Gabriela Firea iese la atac din nou. De această dată, adoptă o poziție virulentă:

„Noi ne-am dorit ca acest proiect să se realizeze, avem testele necesare, personalul medical pregătit, punctele unde să se realizeze testări, din păcate blocada există. Ceea ce este interzis în București, este permis în alte municipii, DSP-urile din alte județe colaborează cu administrația locală, avizează aceste testări, iar din păcate, ce este permis îl alte județe, în București este blocat. Dacă de pe 15 mai se anunță anumite măsuri de relaxare, ar trebui să se relaxeze și modul de a gîndi a anumitor autorități și să înțeleagă că noi venim în sprijinul cetățenilor. Am auzit că se vorbește despre interese, poate sunt, dar acelea sunt atribuțiile altor instituții ale statului, iar dacă cineva știe că există interese comerciale, financiare, să se ducă la parchet și la DNA să facă plângere”, a mai spus Gabrial Firea.

8 mai

  • Gabriela Firea trece la următoarea etapă și vrea să-și vadă proiectul realizat cu orice preț. Consiliului General îi este propus un proiect în care se menționează că se alocă suma de 200 de lei pentru fiecare bucureștean care acceptă să fie testat. Numărul beneficiarilor: 11.000 de cetățeni.

Care-i miza primarului-general?

E lesne de înțeles că acest proiect privind testarea bucureștenilor este unul foarte important pentru Gabriela Firea. Dar de ce a ridicat atâtea semne de întrebare? De ce nu e pus în practică? Nu se poate? Nu se vrea? Poate e important doar proiectul în sine, nu și implementarea lui.

Sunt câteva întrebări rămase fără răspuns.

Dacă e să te iei după declarațiile oficiale, mai toate testele comandate și plătite au ajuns deja la București. Și așteaptă, evident, să fie folosite. Pentru că ele au fost plătite. Dacă acest demers e atât de util, așa cum spune Primăria Capitalei, atunci te poți întreba, pe bună dreptate, de ce nu e pus în practică. Și de ce se tărăgănează atât.

O posibilă explicație ar fi că Primăria Capitalei n-are capacitatea de a mobiliza personal medical care să se ocupe de această testare într-un timp foarte rezonabil. Chiar și la 11.000 de bucureșteni testați, demersul s-au putea întinde pe o perioadă mai lungă de timp. Mai ales că personalul medical e implicat, la fel ca cel din restul țării, în acțiunea derulată de Ministerul Sănătății la nivel național, la anchetele epidemiologice care necesită timp, la prelucrarea testelor realizate în acțiunea de la nivel guvernamental.

În acest context, insistența Gabrielei Firea poate fi analizată din două unghiuri: unul ar putea fi cel electoral – caută să-și facă imagine, să fie sigură că are șanse reale și la câștigarea celui de-al doilea mandat.

Al doilea ar putea fi legat de procedura prin care s-au achiziționat aceste teste. Despre care se pot pronunța organele abilitate, dacă au interesul să o facă și dacă au suspiciuni în acest sens. Rămâne, însă, o declarație a managerului Institutului Matei Balș, Adrian Streinu Cercel, parte din acest proiect al Primăriei încă de la început.

O declarație care ridică multe semne de întrebare:

” (…) să apară un cadru legislativ care să ne pună la pază de ce va veni. După ce se termină bolâșnița asta, pandemia, or sa vină alții să ne tragă de mânecă: dar cum ați realizat voi achizițiile? Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor” – Adrian Streinu Cercel, 27 martie, Antena 3.