Teoria care ar putea explica, în sfârșit, expansiunea Universului

de: Ozana Mazilu
07 09. 2020

Oamenii de știință știu de mult timp că Universul se extinde în mod accelerat, aproape sigur datorită efectelor unei forțe misterioase numite energie întunecată. Dar lucrurile au tendința de a se complica atunci când primim niște informații ceva mai specifice de atât.

În anii 1960, fizicienii au sugerat că toată acea energie întunecată care nu se poate ovserva ar putea fi ascunsă în găuri negre numite Obiecte Generice de Energie Întunecată (GEODE), care se nasc din stele prăbușite. Acum, cercetările publicate în The Astrophysical Journal conferă o nouă credibilitate ideii. Astfel, aceste GEODE, descoperite de oamenii de știință de la Universitatea Hawaii din Mānoa, ar putea foarte bine să împingă universul în afară, fără a contrazice înțelegerea noastră despre modul în care funcționează Universul.

Acest studiu susține ipoteza conform căreia GEODE ar putea rezolva problema energiei întunecate

Problema ipotezei GEODE este că obiectele ciudate trebuie să semene, dar nu să acționeze ca niște găuri negre. Singura modalitate prin care GEODE ar putea extinde Universul fără a distruge tot ce le înconjoară este dacă ar fi izolate în buzunarele goale ale cosmosului. Dar găurile negre stau adesea în mijlocul galaxiilor.

„Aceasta devine o problemă dacă vrei să explici expansiunea accelerată a Universului”, a spus autorul principal Kevin Croker într-un comunicat de presă. „Dacă s-ar mișca ca niște găuri negre, rămânând aproape de materia vizibilă, galaxii precum Calea noastră Lactee ar fi fost perturbate”, explică el.

Cu toate acestea, noile cercetări au descoperit că GEODE-urile cresc treptat și încep să se rotească atât de repede încât se resping reciproc în acele întinderi goale, astfel încât GEODE-urile ar putea explica expansiunea Universului fără a intra în conflict cu alte teorii ale Universului.

Potrivit oamenilor de știință, „cea mai interesantă consecință este că multe comunități de cercetători anterior deconectate au acum un teren comun. Când comunități diferite lucrează împreună, întregul devine întotdeauna ceva mai mare decât niște părți din întreaga descoperire”.