Unul dintre cele mai ambițioase demersuri NASA ca să aflăm ce-i în Univers

Unul dintre cele mai ambițioase demersuri NASA ca să aflăm ce-i în Univers

Chiar dacă NASA are multe abilități tehnologice, poate avea încă greutăți trimițând date de la misiunile spațiale îndepărtate înapoi pe Pământ și invers. Este unul dintre motivele pentru care imaginile și materialele din spațiu sunt adesea atât de neclare.

Însă, cu noile instalații laser care vor veni online anul viitor, NASA intenționează să transmită mesaje de pe Pământ cu ajutorul unor lasere cu infraroșu, îmbunătățind considerabil lățimea de bandă a agenției spațiale, se arată într-un comunicat de presă al NASA.

Când stația Optical Ground 2 (OGS-2) – setată să fie construită în Haleakala, Hawaii – este completă, NASA se așteaptă să obțină un nivel de detaliu fără precedent din cercetările sale în spațiu.

Cea mai nouă inovație NASA

LCRD și OGS-2 vor demonstra numeroasele capabilități ale comunicațiilor optice sau laser, pentru utilizare ca releu de comunicații. Comunicările optice oferă beneficii semnificative pentru misiuni, inclusiv creșterea ratei de date de 10 până la 100 de ori mai mult decât sistemele de comunicații de frecvență radio comparabile.

Această creștere înseamnă date cu rezoluție mai mare pentru misiuni, oferind oamenilor de știință o privire mult mai detaliată asupra planetei și sistemului nostru solar. Beneficiile includ, de asemenea, necesitățile reduse de energie, dimensiunea și greutatea, ceea ce înseamnă o durată de viață mai lungă a bateriei, mai mult spațiu pentru instrumente suplimentare la navele spațiale și economii potențiale de costuri la lansare, datorită încărcărilor mai ușoare.

Află și o scurtă istorie a NASA

Există însă și unele dezavantaje ale utilizării laserelor la transmisiile radio. Anume, laserele cu infraroșu nu pot pătrunde în nori, astfel încât NASA va putea comunica cu navele spațiale doar atunci când vremea este frumoasă.

Altfel, în caz de ploaie, NASA mai poate trece la o instalație mai veche, OGS-1, care se află în California. NASA crede însă că riscul de ploaie merită. Conform comunicatului de presă, laserele își vor îmbunătăți rata de transmisie a datelor de zece până la 100 de ori față de sistemele radio actuale.

Asta înseamnă posibilitatea de a crea imagini noi ale Pământului, ale altor corpuri din sistemul solar și dincolo de niveluri de detaliu fără precedent, oferind oamenilor de știință o imagine nouă a universului din jurul nostru.