Studiul care-ți demonstrează cât de esențială este masca de protecție în lupta cu virusul

de: Teodora Tudosie
01 07. 2020
engin akyurt / Unsplash

Pentru a-ți da seama cât de important este să porți masca de protecție, ai nevoie să vezi imaginile rezultate în urma acestui experiment.

Pe măsură ce restricțiile s-au relaxat, unii oameni au început să poarte mai puțin masca de protecție. Totuși, e clar că virusul nu a dispărut încă. La nivel global, am ajuns la aproape 10.600.000 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. De alfel, virusul s-a răspândit într-un ritm record la sfârșitul lunii iunie, reușind să infecteze un milion de oameni în doar șase zile. Lucrurile nu stau bine nici în România. În fiecare zi, numărul de persoane confirmate este unul mare iar curba nu pare să se aplatizeze.

În acest context, pică la fix acest studiu, care-ți arată prin reprezentări vizuale cât de esențială este masca de protecție în încercarea limitării răspândirii virusului. Îți arată, de asemenea, și care tip de mască este cel mai eficient în lupta cu virusul.

„Deși există câteva studii anterioare privind eficacitatea echipamentelor de calitate medicală, nu avem o mulțime de informații despre cele pe bază de pânză, care sunt cele mai accesibile pentru noi în prezent”, spune autorul studiului, Siddhartha Verma. „Speranța noastră este ca vizualizările prezentate în lucrare să contribuie la transmiterea raționamentelor din spatele recomandărilor privind distanțarea socială și utilizarea măștilor”, mai spune acesta.

Cât de esențială este masca de protecție

Echipa de cercetători a folosit pentru experiment un manechin care a imitat tusea și strănutul. Pulverizarea a fost replicată folosind o pompă de apă și soluție de glicerină („jeturi respiratorii”), dar și particule de mașină de ceață („particule de urmărire”), pentru a ajuta la vizualizarea activității. Au repetat experimentul cu diverse tipuri de măști, iar rezultatele au fost acestea:

Masca de protecțiecu marginile cusute, confecționată acasă, a dat unele dintre cele mai bune rezultate. Foarte puține particule au pătruns prin material, iar majoritatea au ieșit prin spațiile goale de deasupra nasului și de sub bărbie. Particulele au călătorit doar aproximativ 6 centrimetri.

VERMA ET AL 2020

Masca cu formă de con a dat și ea rezultate bune, însă nu la fel de bune precum cea confecționată acasă. În cazul acesteia, particulele au ajuns la aproximativ 15 centimetri distanță.

VERMA ET AL 2020

Masca confecționată din batistă, așa cum a arătat chirurgul general al Statelor Unite, a dat rezultate proaste. În cazul acesteia, particulele s-au deplasat pe o distanță de aproximativ 38 de centimetri.

VERMA ET AL 2020