29 iun. 2020 | 11:49

Cel mai relevant experiment care îți va înlătura îndoielile despre purtatul măștii

ACTUALITATE
Cel mai relevant experiment care îți va înlătura îndoielile despre purtatul măștii
Ani Kolleshi / Unsplash

În contextul pandemiei, există și unii oameni care au îndoieli în ceea ce privește masca de protecție. Totuși, acest experiment simplu, însă extrem de relevant îți arată de ce n-ar trebui să fii sceptic în această situație.

Megan Hall este medic pediatru în cadrul Conway Medical Center din Myrtle Beach. Spune că a auzit foarte multe persoane care nu vor să poarte o mască de protecție din câteva motive. Vorbim fie despre cei care se plâng că nu pot respira suficient de bine atunci când o poartă, fie despre cei care menționează că nivelul de oxigen ar scădea în mod dramatic atunci când poartă masca. Putem vorbi și despre cei și mai sceptici, care nu poartă masca pentru că susțin că nu vor să poarte masca de protecție pentru că, în acest fel, ar reinspira dioxidul de carbon pe care îl expiră.

Pentru a clarifica îndoielile, medicul a recurs la un experiment folosind o tehnică cunoscută sub numele de oximetrie neinvazivă, măsurarea saturaţiei oxigenului în sânge. Astfel, și-a măsurat nivelul de oxigen și ritmul cardiac în patru situații: prima dată fără să poarte masca, a doua oară după ce a purtat o mască chirurgicală obișnuită timp de cinci minute, a treia oară după ce a purtat o mască tip N95 pentru alte cinci minute și o a patra situație, în care a purtat ambele măști, una peste alta, timp de cinci minute.

Ce rezultate a dat experimentul legat de masca de protecție

Rezultatele pe care Megan Hall le-a obținut ar trebui să convingă pe toată lumea că măștile de protecție nu-ți fac, sub nicio formă, rău. Ba chiar dimpotrivă. Acestea arată așa:

masca de protecție experiment

  • Fără mască: nivelul de oxigen 98%, ritmul cardiac 64
  • Cu masca de protecție chirurgicală: nivelul de oxigen 98%,ritmul cardiac 68
  • Cu masca N95: nivelul de oxigen 99%, ritmul cardiac 69
  • Cu masca N95 + masca chirurgicală: nivelul de oxigen 99%, ritmul cardiac 69.

„Nu există nicio schimbare semnificativă în saturația mea de oxigen (sau ritmul cardiac) în niciun scenariu. Deși poate fi incomod pentru unii, poți să respiri în continuare”, spune medicul pediatru Megan Hall.