Statul promite bani românilor ca să reducă poluarea: ce e programul „Casa Eficientă Energetic”
Statul promite bani celor care vor să treacă pe energie verde și să-și alimenteze energetic locuințele fără să polueze. Guvernul vine cu detalii legate de programul „Casa Eficientă Energetic”.
În contextul pandemiei de coronavirus, lumea a cam uitat de amenințările legate de încălzirea globală, dar nu înseamnă că fenomenul a dispărut sau că el nu există. Din acest motiv, orice soluție de reducere a poluării prin trecerea la energii verzi e binevenită.
Ministerul Mediului lansează programul „Casa Eficientă Energetic”, un demers prin care vrea să ofere bani celor care-și doresc o locuință prietenoasă cu mediul. Pentru acest proiect, statul vrea să aloce un buget de câteva sute de milioane de lei.
Ce e programul”Casa Eficientă Energetic”
Programul „Casa Eficientă Energetic” e o idee mai veche a Guvernului, dar lucrurile s-au mișcat lent până acum. Între timp, proiectul a fost lansat în dezbatere publică, iar ministrul Mediului e așteptat să vină cu detalii legate de ghidul de finanţare destinat Programului „Casa Eficientă Energetic”.
La jumătatea lunii martie a acestui an, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunţa că, în acest an, va finanţa 14 proiecte prioritare şi programe pentru protecţia mediului. Printre acestea, se făcea referire la un Program privind creşterea eficienţei energetice în clădiri unifamiliale – „Casa Eficientă Energetic”, iniţiativă pentru care s-au bugetat credite de angajament în valoare de 429 milioane lei.
De asemenea, pentru aceeaşi iniţiativă sunt prevăzute, în 2020, credite de angajament de 384 milioane lei.
De remarcat că nu e singura inițiativă a Guvernului. Mult mai cunoscutul program Casa Verde, însă, nu prea a dat semne că avansează. Viteza cu care AFM derulează proiectul este una redusă și niciun sistem fotovoltaic nu a fost încă instalat, anunța recent Greenpeace.
„Anunţat la mijlocul lui 2018, programul Casa Verde Fotovoltaice al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) nu a ajutat încă nici măcar un cetăţean să devină prosumator, adică să îşi producă singur energia din surse curate. Mai mult, conform informaţiilor furnizate, la solicitarea Greenpeace România, de AFM şi de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), peste 13 milioane de euro sunt alocaţi în proiect (şi probabil, parţial cheltuiţi) unor cheltuieli colaterale precum dezvoltarea unei platforme informatice, publicitate sau salariile echipei de proiect”, arăta Greenpeace.