Cum o să încarci mașina electrică la fel de repede cum faci plinul la una pe benzină

de: Teodora Tudosie
22 03. 2020

Skeleton Technologies este un startup estonian și vrea să schimbe felul în care oamenii încarcă mașini electrice și să facă procesul mai rapid.

Folosește pentru asta ultracapacitoare, cunoscute și sub numele de supracapacitoare. În esență, este vorba despre o tehnologie de stocare a energiei cu o serie de avantaje. Printre cele mai importante sunt încărcarea aproape instantă și o durată de viață foarte lungă. Potrivit lui Taavi Madiberk, CEO-ul companiei, pe măsură ce tehnologia se va maturiza, va ajunge să înlocuiască bateriile tradiționale de pe mașini electrice.

În 2019, compania producătoare de ultracapacitoare a obținut contracte de peste 150 de milioane de euro, atât în industria auto, cât și sectorul transporturilor, rețelelor sau cel industrial. Unul dintre aventajele ultracapacitoarelor este și durata de viață: în comparație cu bateriile tradiționale, care durează pentru vreo 2-3.000 de cicluri de încărcare-descărcare, ultracapacitoarele pot rezista unui milion de astfel de cicluri.

Ce avantaje au ultracapacitoarele folosite pe mașini electrice

Ultracapacitoarele Skeleton se află acum la a treia generație. Madiberk spune că acestea vor permite o creștere de șase ori a densității energiei față de ce există pe piață în prezent și la un preț mai mic.

Compania e încrezătoare că va reuși să revoluționeze felul în care folosim mașini electrice. „În trei până la cinci ani vom putea oferi autonomia necesară pentru drumurile zilnice doar cu ajutorul ultracapacitoarelor, lăsând bateriile litiu-ion să acopere autonomia pentru drumurile mai lungi, când e nevoie”, spune Madiberk. Potrivit acestuia, artea și mai interesantă e că un ultracapacitor poate fi încărcat mai rapid decât timpul pe care îl pierzi alimentând rezervorul unei mașini care funcționează pe combustibili.

Conform lui Madiberk, ultracapacitoarele companiei sale ar contribui la economisirea energiei în toate industriile majore. Adoptarea acestora ar putea reduce consumul de energie electrică industrial cu 25%.

CEO-ul companiei vorbește și despre efectele pozitive pe care folosirea unor tehnologii sustenabile le aduce în ceea ce privește lupta cu schimbările climatice. Spune că Europa are șansa de a face tranziția căre o economie cu zero emisii de carbon.