Singurul județ din România fără birocrație inutilă: jumătate din administrație, concediată
În urma alegerilor de acum câteva săptămâni, administrațiile locale și județene au suferit modificări majore în România. Cu toate acestea, există o situație la care nu se aștepta nimeni.
Ilie Bolojan este noul președinte al Consiliului Județean Bihor și are planuri mărețe, la scurt timp după ce a intrat în funcție. Aproximativ jumătate din personalul administrativ din instituția pe care o conduce va fi restructurată.
De la 1 decembrie, vor fi concediați 86 de angajați din cadrul Consiliului Județean Bihor și vor mai rămâne în activitate doar 88. Este important de reținut că această decizie nu are rol de marketing sau vreo motivație politică. Pur și simplu, în urma unei analize detaliate, s-a ajuns la concluzia că acei oameni își primesc salariile degeaba. Ilie Bolojan a observat că aproapte toate departamentele din subordinea sa erau supradimensionate, conform ebihoreanul.ro.
Bolojan a afirmat că, după ce a făcut o analiză „cantitativă” a muncii personalului CJ, a „constatat câteva chestiuni care nu pot fi contestate”: „în aproape toate compartimentele schema de personal era supraîncărcată” și există „structuri întregi fără obiect de activitate”.
Pentru a da un exemplu uimitor vizavi de situația cu care se confruntă, a atras atenția asupra unui departament care avea în sarcina sa gestionarea ariilor protejate. În realitatea însă, „de peste doi ani, gestionarea acestora o face o autoritate a statului, iar angajaţii structurii aveau în realitate alte însărcinări”.
Astfel, la momentul de față, fondurile de salarizare la Consiliul Județean Bihor ajunge lunar la 270.000 de euro, cu bonusuri de până la 50% pentru participarea în număr mare la proiecte europene cu mize mici.
Înainte de a intra în vigoare modificarea dorită de președintele Consiliului Județean, mai este nevoie votul majoritar al consilierilor. Acesta este programat pentru astăzi, joi – 29 octombrie 2020. Cu această ocazie se va decide adoptarea unei noi organigrame, radical diferită față de cea implementată sub conducerea lui Pasztor Sandor în 2018. Aceea avea 195 de posturi, dintre care 174 sunt ocupate în prezent.
Pentru că reducerea birocrației are în mod inevitabil consecințe pozitive, pentru populație și administrație, concluzia lui Bolojan este una cât se poate de evidentă. „Cu toate supărările, se va dovedi că în perioada următoare Consiliul Judeţean va funcţiona mai bine cu jumătate din personal”, a mai spus președintele CJ.