Se dau bani în plus la programul Rabla: ce mașini trebuie să iei pentru a primi încă 1.000 de lei

de: Ciprian Ioana
08 09. 2020

Parlamentarii vor să susțină industria auto autohtonă și propun ca cei care cumpără anumite mașini să primească 1.000 de lei în plus.

La Senat a ajuns un proiect de lege care prevede acordarea unei sume suplimentare de 1.000 de lei pentru cei care cumpără mașini produse în România prin programul Rabla. E un proiect depus de ceva vreme în Legislativ și care intră la vot acum în prima Cameră sesizată.

Potrivit inițiativei, valoarea tichetului crește cu 1.000 de lei dacă dacă automobilul nou achiziţionat prin acest program este produs în România. E un proiect care e gândit pentru a sprijini, în mod evident, producătorii Dacia și Ford, singurii care fac mașini la noi în țară.

1.000 de lei în plus la tichetul Rabla

Inițiatorii cred că măsura ar urma să amortizeze efectele crizei COVID-19 asupra industriei auto din România. Suplimentarea cu 1.000 de lei va fi făcută sub forma unei ”prime de preferinţă”, iar scopul său ar fi acela de a sprijini producţia internă. Semnatari sunt deputați și senatori de la PSD.

„Prin aceasta initiativa legislativa se propune majorarea semnificativa a bugetelor alocate programelor nationale destinate stimularii innoirii parcului auto national si echipamentelor electrice si electronice de uz casnic precum si masuri pentru orientarea optiunilor de cumparare catre productia national”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ

Sursa de finanţare indicată de iniţiatorii proiectului este fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului, din care au urma să fie suplimentat bugetul Fondului pentru Mediu. Cum spuneam, Senatul e prima Cameră sesizată în acest caz, astfel că ultimul cuvânt îl vor avea deputații.

Câte mașini vechi sunt în România

Datele INS arătau că programe guvernamentale precum RABLA sunt binevenite, în contextul în care parcul auto al României este învechit. România avea anul trecut 8,7 milioane de mașini, dintre care aproape 79% aveau o vechime mai mare de 10 ani.

După tipul de combustibil utilizat, 52,6% din numărul total de autoturisme au utilizat benzină, în timp ce numai 0,6% au folosit electricitate, gaz petrolier lichefiat, gaz natural sau alte surse. Dintre autocamioane, 88% au utilizat combustibilul motorină.

Rablele sunt un pericol pe străzi: tot INS arăta că în 2019 s-au înregistrat 31.146 accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, rezultând un număr de 41.533 persoane accidentate, din care 4,5% persoane accidentate mortal.

Faţă de anul 2018, numărul persoanelor accidentate mortal a scăzut cu 0,2%, în timp ce numărul accidentelor de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale a crescut cu 3,1%, iar cel al persoanelor rănite cu 2,5%.