Se dau 2.500 de lei pentru mii de români: cine ia acum mai mulți bani acasă și de ce
Din aprilie s-a stabilit că statul va oferi un ajutor financiar de 2.500 de lei pentru mai mult de 11.000 de români. Parlamentul a venit acum cu o veste și mai bună.
Din 6 aprilie, medicii și personalul medical primesc un bonus de 2.500 de lei pe fondul luptei cu pandemia. Ce-a stabilit Parlamentul acum e ca acest bonus să fie acordat și pentru personalul medical implicat indirect.
Astfel, vor mai primi stimulentul personalul din laboratoare, farmacii, cabinete stomatologice care au avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecți sau confirmați cu COVID-19, ori dacă personalul respectiv a fost confirmat cu COVID-19 în urma activității desfășurate. Ordonanța a fost modificată în Camera Deputaților, unde au fost introduse noi categorii de personal medical care va primi stimulentul de risc.
Cine are drept la bonusul de 2.500 de lei
Conform deciziei Parlamentului, acest bonus va fi acordat, în primul rând, personalului medical, medico-sanitar și auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie, laboratoarele de analize medicale, laboratoarele de imagistică medicală, dar și ambulatoriile de specialitate. Aici se încadrează și farmaciile comunitare, cabinetele stomatologice, furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu Casele de asigurări de sănătate, care au activat în timpul stării de urgenţă şi care au avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecți sau confirmați cu COVID-19, ori dacă personul respectiv a fost confirmat cu COVID-19 în urma activității desfășurate.
Totodată, vor primi bonusul și medicii și asistenții medicali din unitățile școlare care și-au desfășurat activitatea prin furnizarea unor servicii de îngrijire, de aprovizionare, de îngrijire medicală şi monitorizare a persoanelor aflate în carantină.
Parlamentarii care au modificat OUG dată de Guvern susțin că, în conformitate cu prevederile art.653, alin.(1) lit.a) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, „personalul medical este medicul, medicul stomatolog, farmacistul, asistentul medical și moașa care acordă servicii medicale”.
Astfel, propunerea de-a extinde acordarea bonusului a venit ca o încercare de a nu crea discriminări față de aceste categorii de personal, care în aceeași măsură, este supus aceluiași risc de infectare cu COVID-19.
Legea e acum la Iohannis pentru promulgare.