Medicii din România, ținuți pe baricade cu bani în plus: cât de mare este suma și cine o primește, exact

Medicii din România, ținuți pe baricade cu bani în plus: cât de mare este suma și cine o primește, exact

După numeroase demisii în rândul medicilor, pe motiv că nu au parte de echipamente de protecție pentru a-și face treaba pe timpul pandemiei, executivul a decis să-i motiveze cu mai mulți bani. Este important de reținut că problema echipamentelor de protecție și a testelor suficiente nu s-a rezolvat.

Ca o dovadă clară a unui om care nu înțelege o problemă, dar speră să se rezolve cu bani, ministrul Fondurilor Europene a anunțat luni seară o primă dedicată cadrelor medicale care activează în combaterea pandemiei. Anunțul a fost făcut de Marcel Boloș pe marginea acestui subiect deoarece banii respectivi nu vor veni de la bugetul de stat, ci din fonduri UE nerambursabile.

Cu alte cuvinte, Uniunea Europeană va plăti pentru a ne ține doctorii în spitale. Rămâne să sperăm ca aceeași Uniune să ne ofere măști, mănuși, combinezoane și teste de diagnosticare pentru coronavirus, ca oficialii de la București să nu mai fie nevoiți să facă cel mai mic gest pentru a-i ajuta.

Luni au fost adoptate cinci măsuri care vor decontate de Uniunea Europeană, printre ele se află și stimulentul de risc pentru personalul medical implicat direct în tratarea bolnavilor infectați cu coronavirus. Este vorba de aproximativ 75.000 de cadre medicale care se vor bucura de o primă de 2500 de lei în fiecare lună, pe durata pandemiei. Din această sumă se va scade impozitul pe venit, 10%. Dacă tot vin bani de la Uniunea Europeană, trebuie să intre ceva și la bugetul de stat.

Partea cea mai importantă a ecuației constă în definirea persoanelor din sistemul medical care se vor bucura de acești bani. Lista include medici, asistenți, personalul care activează pe ambulanțe și personalul paramedical. Aceste mențiuni au fost făcute de Marcel Boloș, la finalul ședinței de guvern de aseară.

Cele cinci măsuri adoptate de guvern pe parcursul zilei de ieri pot fi parcurse integral mai jos:

1. Măsura legată de echipamentele medicale şi de protecţie

Fondurile în limita cărora se vor deconta cheltuieli sunt de 350 de miloane de euro. „Fac un apel pe această cale către unităţile sanitare şi către autorităţile publice locale să achiziţioneze aceste echipamente necesare pentru bolnavi, pentru că procesul de decontare al fondurilor urmează să se deruleze conform procedurilor europene”, a declarat ministrul Boloş. Guvernul a aprobat inclusiv achiziţionarea de spitale modulare şi containere de logistică medicală, urmând să fie reglementat cine va fi administratorul pentru operaţionalizarea lor.

2. Plata stimulentelor pentru personalul medical 

Stimulentul de risc pentru personalul medical implicat direct în tratarea bolnavilor infectaţi cu coronavirus. Este vorba despre circa 75.000 de cadre medicale, care vor primi un stimulent lunat de 2500 lei. Nu este supus contribuţiilor sociale şi nici contribuţiilor asigurărilor de sănătate, singura regulă fiscală aplicabilă acestui stimulent este cea aplicabilă la impozitul pe venit, adică 10% din cei 2.500 se reţine. Stimulentul este pentru tot personalul medical, nu se referă doar la medici, ci şi la asistenţi, la partea de personal care deserveşte ambulanţele, la partea de personal paramedical, a spus Boloş.

3. Asistenţii sociali 

Un număr de 1.000 de asistenţi sociali şi comunitari care vor oferi servicii de sprijin şi asistenţă la domiciliu pentru persoanele de peste 65 de ani, care în această perioadă se află în autoizolare şi au nevoie de sprijin. „Au fost luate în calcul 100.000 de persoane vârstnice şi sper ca în foarte scurt timp să lansăm apelul de proiecte”, a declarat ministrul. Va exista un tel verde la care persoanele de peste 65 de ani care au nevoie de ajutor să poată apela.

4. Şomajul tehnic – Guvernul a aprobat ca o parte din fondurile necesare, mai exact 300 de milioane de euro, să fie decontate din fonduri europene. Suma ar putea fi majorată.

5. Produsele de igienă corporală – 170.000 de pachete care urmează să fie distribuite către cei care se află în carantină, către copiii de la casele de copii şi cei din căminele de bătrâni.

Cele cinci măsuri însumează 810 milioane de euro (3,9 miliarde de lei)

Citește și:
Sursa: Hotnews