Se dau 2.500 de lei în plus la salariu pentru zeci de mii de români ca stimulent în lupta cu criza sanitară

de: Andrei Simion
08 04. 2020
Photo by Omid Armin on Unsplash

Pe fondul crizei medicale care se acutizează în România, Guvernul a anunțat finalizarea demersului de-a oferi bani în plus anumitor români. Ministrul Fondurilor Europene a explicat.

Demersul acesta a fost anunțat de Klaus Iohannis pe 2 aprilie. Președintele României a spus că medicii vor primi 500 de euro în plus. Suma, în lei, va fi de 2.500 de lei, dar va fi impozitată cu 10% (impozit pe venit). Din fericire, stimulentul este pentru toate categoriile de personal medical, nu doar medici.

Per total, vorbim de 75.000 de angajați care vor beneficia de acest bonus.

Demersul acesta nu-i însă unul susținut integral de România. Tocmai de aceea anunțul și clarificările au fost făcute de Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene. Pe scurt, Uniunea Europeană va plăti pentru a ne ține doctorii în spitale.

Alte decizii de stimulare economică pe care le-a luat Guvernul

Guvernul a aprobat ca o parte din fondurile necesare pentru șomajul tehnic, mai exact 300 de milioane de euro, să fie decontate din fonduri europene. Suma ar putea fi majorată.

Totodată, executivul pregătește proiecte pentru asistența persoanelor în vârstă și nu numai. În acest sens, ar urma să mobilizeze un număr de 1.000 de asistenţi sociali şi comunitari care vor oferi servicii de sprijin şi asistenţă la domiciliu pentru persoanele de peste 65 de ani.

Persoanele care vor fi ajutate sunt fie în auto-izolare, fie au nevoie de sprijin. „Au fost luate în calcul 100.000 de persoane vârstnice şi sper ca în foarte scurt timp să lansăm apelul de proiecte”, a declarat ministrul Boloș. Va exista un tel verde la care persoanele de peste 65 de ani care au nevoie de ajutor să poată apela.

Guvernul a aprobat inclusiv achiziţionarea de spitale modulare şi containere de logistică medicală, urmând să fie reglementat cine va fi administratorul pentru operaţionalizarea lor. „Fac un apel pe această cale către unităţile sanitare şi către autorităţile publice locale să achiziţioneze aceste echipamente necesare pentru bolnavi, pentru că procesul de decontare a fondurilor urmează să se deruleze conform procedurilor europene (cheltuieli de până la 350 milioane euro – n.r.)”, a declarat ministrul Boloş.