Scade prețul la benzină, motorină? Ce se întâmplă la pompă – anunțul care ține românii cu sufletul la gură

de: Andrei Simion
21 04. 2020

Petrolul a ajuns la un minim istoric. Așa că a apărut întrebarea: scade prețul la benzină și motorină în România?

Pe 20 aprilie, cotația petrolului Brent de la Londra mai pierduse 20 de procente. Un baril se tranzacționa cu doar 27 de dolari, cel mai mic preț din martie 1999 încoace. Petrolul american a ajuns chiar și la valori negative și cei mai mulți șoferi s-au bucurat. Au crezut că asta va aduce ieftiniri masive la pompă. Virgil Popescu, ministrul Economiei, susține că România nu va fi afectată de prăbuşirea istorică a prețului petrolului american.

Pe termen scurt, țara noastră nu va avea de suferit în urma crizei din America. România, ca Europa, este legată de cotația Brent a petrolului, acolo unde prețul este în jur de 25 de dolari. Doar dacă va scădea această cotație vom avea modificări și la prețul de la pompă.

Într-un an cu o economie care funcționează perfect normal, România consumă în jur de 11 milioane de barili petrol, anual, din care 4 milioane de barili sunt asigurați de producția internă de petrol, practic importăm în jur de 60% din necesarul de petrol al consumului intern.

Ce se întâmplă la pompă și nu numai pe termen scurt?

Ce se poate întâmpla pe termen scurt, o scăderea a cotației barilului Brant în Europa este să avem o scădere la pompă a prețului pentru benzină și motorină. Pentru populație e o veste bună, cum mulți șoferi știu. Însă asta înseamnă că economia este în continuare în descreștere și consumul scade.

Barilul de petrol West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în mai se tranzacţiona pe 21 aprilie în Asia la 1,10 dolari, faţă de un preţ de minus 37,63 dolari înregistrat pe 20 aprilie seara la bursa de la New York.

De ce a scăzut petrolul atât de mult? Situația se explică prin graba vânzătorilor de a găsi un cumpărător în măsură să preia fizic marfa. Prăbușirea de pe 20 aprilie se datorează, parţial, saturaţiei depozitului petrolier de la Cushing, statul Oklahoma, unul din cele mai importante din SUA. Piaţa se concentrează pe contractele cu livrare în iunie, notează Digi24.