Prețul petrolului s-a prăbușit: cât costă un litru de benzină și motorină în România

Prețul petrolului s-a prăbușit: cât costă un litru de benzină și motorină în România

Prețul petrolului își continuă scăderea abruptă. A ajuns la cel mai mic nivel din 1999 încoace. Iar asta se simte și-n prețul benzinei și motorinei din România.

Pandemia de coronavirus a redus cerere de petrol și, prin urmare, prețul barilului de petrol a scăzut semnificativ. Luni, 20 aprilie, cotația petrolului Brent de la Londra mai pierduse 20 de procente. Un baril se tranzacționa cu doar 27 de dolari, cel mai mic preț din martie 1999 încoace.

La New York, cotația barilului de țiței american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna mai a scăzut cu 3,40 dolari, sau 18,6%, până la 14,87 dolari. La un moment dat, cotația înregistra un declin de 21%, la 14,47 dolari. La bursă ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a scăzut luni cu 0,25 dolari, la 27,83 dolari.

Ce se întâmplă cu benzina și motorina din România

Din cauza pandemiei de coronavius, există mari incertiduni la nivel global. Nimeni nu știe cum vor evolua lucrurile, dar e clar că economia va avea de suferit. Și, din acest motiv, cererea e în scădere.

După cum remarcă Reuters, zeci de tancuri petroliere umplute cu benzină și combustibil pentru avion sunt ancorate în apropiere de marile hub-uri pentru depozitarea produselor petroliere din Europa. Încărcătura nu mai poate fi descărcată, tocmai pentru că facilitățile terestre de depozitare sunt la capacitate maximă. Depozitele sunt pline pentru că cererea pentru țiței a scăzut considerabil.

Se estimează că o cantitate de aproape un milion de tone de produse rafinate este în prezent stocată în aproximativ 30 de tancuri petroliere ancorate în apropierea coastelor Europei. Specialiștii cred că cererea globală de petrol ar urmă să înregistreze în 2020 o scădere record cu 9,3 milioane de barili pe zi, din cauza paralizarii economiei mondiale.

Această cădere „istorică” va duce consumul mondial de petrol la nivelul din anul 2012, în jurul valorii de 90,5 milioane de barili pe zi și o revenire progresivă  e așteptată abia pe parcursul celui de-al doilea semestru. Cotațiile internaționale se resimt și la noi în țară.

Luni, 20 aprilie, un litru de benzină standard costa, la stațiile Petrom din București, în jur de 4,45 de lei. Motorina standard, de asemenea, era în jur de 4 lei și 70 de bani, în funcție de stația de la care alimentai. 

Citește și: