Sateliții lui Elon Musk sunt vizibili și cu ochiul liber de pe Pământ, numai că asta cauzează probleme pentru astronomi.
Sâmbătă, 25 aprilie, un șir lung de sateliți Starlink au fost vizibili cu ochiul liber de pe Pământ, inclusiv din România. Deși imaginile sunt spectaculoase, acest lucru ar putea cazua și probleme. Potrivit unor astronomi, acest lucru ar putea provoca perturbări ale telescoapelor optice și poate bloca chiar observarea asteroizilor care ar putea ajunge pe Pământ. Musk vrea să repare lucrurile acum și spune că va încerca să reducă vizibilitatea sateliților.
De fapt, aceștia sunt vizibili atunci când sunt înclinați în așa fel încât să reflecte lumina de la Soare. „Facem niște pași cheie pentru reducerea luminozității sateliților. Ar trebui să fie mult mai puțin vizibili în timpul lansării pe orită prin schimbarea unghiului panoului solar, iar toți sateliții primesc parasolare începând cu lansarea cu numărul nouă”, spune Elon Musk pe contul său de Twitter.
Pentru a face asta, SpaceX va vopsi cu negru baza sateliților. De asemenea, compania lucrează cu Observatorul Național de Radio Astronomie din SUA, dar și cu comunitatea europeană de astronomie radio pentru a atenua orice impact asupra activităților de radio-astronomie.
Satelții lui Elon Musk îi încurcă pe astronomi
Numărul foarte mare de sateliți care ar ajunge în spațiu ar putea crea situații nelpăcute. Există deja câteva situații concrete în care sateliții Starlink au încurcat astronomii.
În dimineața zilei de 18 noiembrie, flota de sateliți SpaceX a ajuns deasupra Cerro Tololo Inter-American Observatory (CTIO) din Chile. Au intrat în raza camerei cu aproximativ 90 de minute înainte de răsăritul soarelui și au strălucit puternic în lumina soarelui de dimineață. A durat cinci minute pentru ca aceștia să iasă din raza vizuală a telescopului.
Astronomul Clara Martinez-Vazquez a arătat cum s-au văzut sateliții lui Elon Musk într-o postare pe Twitter. Aceasta spune că instrumentul pe care echipa sa îl folosește pentru cercetare, Dark Energy Camera (DECam), a fost afectat de apariția acestora.
De fapt, numărul mare de sateliți ar putea avea un impact dramatic asupra modului în care astronomii pot vedea cerul. Cu cât numărul acestora crește, cu atât le va fi mai greu oamenilor de știință să-i „ocolească” în cercetările lor. Până acum, SpaceX are permisiunea de la Federal Communications Commission să lanseze aproximativ 12.000 de sateliți în spațiu. Cu toate acestea, SpaceX a solicitat frecvențe radio pentru a putea lansa încă 30.000 de astfel de sateliți. Asta înseamnă că numărul total al acestora ar ajunge la 42.000.
Dacă vrei să vezi când vor fi sateliții vizibili deasupra orașului tău, poți folosi acest site.