Ce misiune NASA ar putea fi amânată din cauza unor probleme SpaceX și Boeing

Ce misiune NASA ar putea fi amânată din cauza unor probleme SpaceX și Boeing

Una dintre misiunile NASA ar putea suferi întârzieri din cauza unor dificultăți tehnice ale navelor spațiale SpaceX și Boeing.

Commercial Crew Program al NASA este în desfășurare de ceva vreme. În cadrul acestuia, agenția spațială lucrează la noi modalități prin care să trimită astronauții în orbita joasă sau la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Pentru asta, colaborează cu alte companii din industria americană aeronautică care se ocupă cu dezvoltarea unei noi generații de nave spațiale și sisteme de lansare capabile să trimită oameni în spațiu.

În primul rând, NASA colaborează cu SpaceX și Boeing. Totuși, un nou raport oficial, publicat de Oficiul Inspectorului General (OIG) al agenției spațiale americane, arată că cele două se confruntă cu probleme tehnice, dar și în materie de siguranță, în ceea ce privește navele lor spațiale. Complexitatea acestor probleme a provocat deja o întârziere de cel puțin doi ani.

Acestea ar putea aduce întârzieri majore în cadrul programului spațial. În cel mai rău caz, există posibilitatea ca NASA să fie nevoită să-și limiteze prezența pe ISS la un singur astronaut, pe o durată extinsă de timp.

Boeing primește mai mulți bani de la NASA decât SpaceX

Același raport arată și o discrepanță în ceea ce privește suma acordată fiecărei companii care lucrează la dezvoltarea navelor spațiale.

Agenția spațială ar fi alocat companiei Boeing 187 milioane de dolari pentru o cursă în spațiu. Asta înseamnă că va plăti aproximativ 90 de milioane de dolari per loc pentru astronauții pe care îi va trimite în cosmos.

În comparație, un loc într-o navă spațială de la SpaceX va costa agenția americană aproximativ 55 de milioane de dolari pe loc, potrivit estimărilor OIG.

NASA a apelat la SpaceX și Boeing în 2014 pentru a construi vehicule capabile să-i transporte astronauți către Stația Spațială Internațională și înapoi. Cele două companii au primit contracte cu preț fix, în valoare de 2,6 miliarde de dolari, respectiv 4,2 miliarde de dolari. Ambele contracte trebuiau să fie gata în 2017. Acum, estimează că vor fi gata la începutul lui 2020.

Din 2001, agenția spațială americană se bazează pe nave capsule Soyuz rusești pentru a-și trimite astronauții în spațiu. Un loc la bordul unei Soyuz costă, în medie, 55,4 milioane de dolari.

NASA a declarat că în prezent lucrează la achiziționarea mai multor locuri către spațiu în navele rusești, pentru a se asigura că astronauții săi își vor putea îndeplini misiunile, în cazul în care Commercial Crew Program va întâmpina mai multe întârzieri.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: CNN