Sănătatea românilor, motivul pentru decesele de Covid-19: cum am ajuns lideri la comorbidități

de: Alexandru Puiu
08 10. 2020

Într-o perioadă în care suntem zilnic bombardați cu un număr de decese în creștere din cauza noului coronavirus, oamenii încearcă să înțeleagă motivul din spatele situației dezastruoase din România.

Cel mai ușor este să spui că sistemul medical din România este la pământ. Sunt multe argumente în această direcție, iar dacă ai călcat într-un spital de stat în ultimii cinci ani ți-ai format singur propria opinie pe subiect. În realitate, însă, sănătatea generală a românilor și, în final, lipsa de educație ar putea să fie mai importantă când vine vorba de numărul de decese.

În mare parte sau cel puțin pe hârtie, sistemul de sănătate din România îți oferă servicii gratuite. Cu toate acestea, prea puțini ajung să-și facă toate analizeze o dată la șase luni sau măcar o dată pe an. Conaționalii noștrii au fost întotdeuauna de părere că merge și așa. Astfel, țara noastră a ajuns constant pe primele locuri din Europa când vine vorba de decese cauzate de SARS-CoV-2.

Diferența majoră este că, în timp ce s-au înregistrat marți 73 de decese din cauza Covid-19, la 2.121 de cazuri, în Regatul Unit s-au înregistrat 76 de decese la 14.542 de cazuri depistate în aceeași zi. Au fost și zile în care România s-a aflat pe primul loc la capitolul decese.

Conform medicilor consultați de Europa Liberă, motivul din spatele acestei realități ține mai ales de inconștiența românilor, o inconștiență care se reflectă într-o stare de generală precară a noastră, a majorității. La fel ca în SUA, de exemplu, poporul român înregistrează o rată mare de diabet, obezitate, boli cardio-vasculare, boli pulmonare. Nu ajută nici lipsa unor programe de educație sanitară în învățământ.

Doar anul trecut, peste 59.000 de români au fost diagnosticați cu diferite tipuri de cancer, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). În ultimii cinci ani, de altfel, numărul românilor diagnosticați anual cu această afecțiune a fost în jurul cifrei de 60.000 – în 2018, fiind înregistrate 61.780 de cazuri. Printre județele unde medicii oncologi au raportat cele mai multe cazuri de tumori maligne sunt Iași, București, Constanța, Dolj sau Timiș.

Dincolo se sănătatea generală, românii sunt lideri când vine vorba de o dietă neadecvată, consum de tutun, consum de alcool și activitatea fizică scăzută. Toate aceste detalii au provocat direct sau indirect 62% dintre decesele anului trecut, în contrast cu 44% cât este media europeană.