Gigantul din Rusia care vrea să te facă să uiți de Google și să „intre” în telefonul tău
Google Search este, de departe, cel mai mare motor de căutare la nivel mondial. Dar există și alții care vor să se ridice și sunt dispuși să arunce bani grei pentru a ajunge în top. Adică exact ceea ce vor să facă rușii de la Yandex.
Dacă ai un telefon Android, atunci mai mult ca sigur folosești Google Search ca motor de căutare. Dar asta nu înseamnă că nu ai și alte opțiuni la îndemână. După lungi discuții și negocieri, există și-n România alternative la serviciile oferite de americani.
Cu alte cuvinte, dacă-ți iei un telefon Android, la configurare vei avea ocazia să alegi între Google sau alte patru servicii – printre care se numără și Yandex, serviciul oferit de ruși. Compania e în plin proces de extindere și asta înseamnă că are bani de cheltuit pentru a intra în cât mai multe telefoane. Banii, însă, se duc la Google.
Yandex, alternativa Google și-n România
Pe telefoanele care rulează Android și care-s vândute în România vor exista mai multe opțiuni disponibile la configurare. Ai, evident, Google, dar mai ai și GMX, info.com, PrivacyWall și Yandex. Alegerea motorului de căutare se face chiar la prima pornire a telefonului. Printre opțiuni precum configurarea rețelei wireless și a contului personal, utilizatorul trebuie să spună dacă vrea să folosească Google sau una din alternative.
De precizat că acest proces a fost negociat multă vreme. Google, la presiunea UE, a fost de acord să selecteze trimestrial alternativele pe baza unei licitații – cine oferă mai mult pentru o anumită țară, devine una din alternativele la Google pe plan local. Iar Yandex are toate interesele să fie prezent, mai ales în partea asta de Europă.
Există însă și voci nemulțumite. DuckDuckGo, spre exemplu, atrăgea atenția că acest sistem avantajează doar companiile mari, cele care au bugete cu care să participe în licitația americanilor. E motivul pentru DuckDuckGo, spre exemplu, a reușit să fie admis ca alternativă doar în trei țări – Bulgaria, Croația și Liechtenstein.
Rivalul Google propunea recent mai multe schimbări, arătând că americanii și-au securizat poziția printr-un sistem de opțiuni de căutare pe ecranele dispozitivelor care rulează Android greu de modificat. În poza de mai jos ai varianta de configurare propusă de Google și pe cea propusă de DuckDuck Go. O să vezi că a doua varianta e mult mai contextualizată.
Ceea ce nu-i pe placul Google, evident.