România va avea propria aplicație de monitorizare a răspândirii coronavirus: de ce se implică STS

de: Alexandru Puiu
02 11. 2020

În curând, va exista o aplicație în România pentru monitorizarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus în rândul populației, dar nu este lipsită de controverse.

În spațiul online au apărut informații despre implicarea STS – Serviciul de Telecomunicații Speciale în dezvoltarea unei aplicații în colaborare cu Ministerul Sănătății. O versiune a acesteia este prezentă în multe țări europene și în america. Google și Apple au colaborat la realizarea infrastructurii din spate.

Partea ciudată este însă că nicăieri pe mapamond această sarcină nu a căzut în sarcina unor servicii de spionaj, precum STS. Situația a dat naștere unor conspirații legate de statul român care vrea să colecteze informații despre localizarea persoanelor. Situația a luat amploare, iar oficialii Serviciului de Telecomunicații Speciale au fost nevoiți să emită un comunicat pe marginea subiectului.

Conform instituției, STS nu dezvoltă o aplicație bazată pe colectarea informațiilor de localizare a persoanelor, ci o funcționalitate suplimentară a aplicației Corona-Forms, utilizată deja de autoritățile medicale. Noua funcţionalitate va permite o monitorizare medicală a cazurilor de COVID-19, pe baza informaţiilor introduse în aplicaţie de entităţile prevăzute în Ordinul Ministrului Sănătăţii pentru aprobarea fluxului informaţional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

Este important de reținut că aplicația Corona-Forms nu va fi disponibilă tuturor românilor, doar autorităților. In-app, vor fi prezentate într-o interfaţă grafică internă de tip hartă adresele declarate în timpul anchetei epidemiologice de către persoanele care au rezultate pozitive la virusul SARS-CoV-2.

Această funcţionalitate va fi disponibilă doar factorilor de decizie şi va permite filtrarea cazurilor confirmate cu noul coronavirus, pe zone, până la nivelul străzilor. STS a insistat în mai multe rânduri că această funcție nu implică la niciun nivel monitorizarea persoanelor. Nu face decât să centralizeze, la cererea Ministrul Sănătății, un volum mare de date într-o formă mai ușor digerabilă, mai simplu de parcurs.

„La acest moment, potrivit Ordinului Ministrului Sănătăţii pentru aprobarea fluxului informaţional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV-2, fiecare laborator care realizează teste a început procedura de introducere în sistemul informatic a rezultatelor obţinute, fiind posibilă generarea rapoartelor la nivel naţional ori judeţean sau doar pentru anumite zone.

De asemenea, sistemul informatic permite transmiterea către fiecare pacient şi către medicii de familie a mesajelor SMS şi e-mail-urilor cu rezultatele testului COVID-19. În continuare, STS oferă asistenţă tehnică de specialitate pe domeniul IT&C şi îşi manifestă toată deschiderea pentru susţinerea demersurilor guvernamentale în gestionarea efectelor pandemiei de coronavirus”, se arată în comunicat.