România, din nou pe lista rușinii: ce avertisment primește de la Comisia Europeană

de: Teodora Tudosie
13 02. 2020

România n-a luat până acum măsuri în ceea ce privește combaterea spălării banilor, iar Comisia Europeană are ceva de spus în această privnță.

Comisia a transmis miercuri o scrisoare către România și alte șapte state europene din cauza faptului că nu au luat nicio măsură de aplicare a celei de-a 5-a Directive, privind combaterea spălării banilor.

În esență, această scrisoare reprezintă, de fapt, începerea formală a procedurii de infringement. România nu este singura țară avertizată de Comisia Europeană. Pe lista de state pentru care a fost activată procedura de infringement se află și Cipru, Ungaria, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania.

„Normele privind combaterea spălării banilor sunt cruciale în lupta împotriva spălării banilor şi a finanţării terorismului. Recentele scandaluri de spălare a banilor au evidenţiat necesitatea unor norme mai stricte la nivelul UE. Lacunele legislative dintr-un singur stat membru afectează întreaga UE. Din acest motiv, normele UE ar trebui să fie puse în aplicare şi supravegheate în mod eficient, pentru a combate criminalitatea şi a asigura protecţia sistemului financiar”, spune Comisia Europeană.

România, avertizată de Comisia Europeană pentru că n-a luat măsuri pentru combaterea spălării banilor

Potrivit Comisiei, toate statele vizate aveau obliația de a transpune normele Directivei 5 privind combaterea spălării banilor până la data de 10 ianuarie 2020. În cazul în care cele opt state membre nu oferă un răspuns satisfăcător în termen de două luni, Comisia poate decide să le trimită avize motivate. Acestea sunt, de fapt, solicitări oficiale de a se conforma legislației UE.

„Comisia regretă faptul că statele membre în cauză nu au transpus directiva la timp și le încurajează să facă acest lucru de urgență, ținând seama de importanța acestor norme pentru interesul colectiv al UE”, spune Comisia despre situația în care se află și România.

În cazul în care situația nu e remediată, Comisia poate introduce o acțiune la Curtea de Justiție care, în anumite cazuri, poate impune sancțiuni financiare.