Rezultatele celui mai mare program de testare pentru anticorpi au fost publicate acum

de: Paula Artin
13 08. 2020

Constatările publicate astăzi de Imperial College London sugerează că 6% din populația Regatului Unit, circa 3,4 milioane de persoane, au fost infectate cu COVID-19.

Studiul a urmărit răspândirea virusului SARS-CoV-2 în toată Marea Britanie din primul val al pandemiei. Peste 100.000 de voluntari s-au testat acasă între 20  iunie și 13 iulie. Pentru a verifica dacă au anticorpii necesari în lupta împotriva virusului, voluntarii au folosit un test prin înțepătură în deget.

Constatările indică faptul că 3,4 milioane de persoane – 6% din populație – fuseseră deja infectate de COVID-19 până la 13 iulie 2020, cu variații în întreaga țară.

Tendințele generale au arătat că locuitorii capitalei au fost cei mai afectați. De asemenea, persoanele care lucrau în spitale, cele care locuiau în locuințe aglomerate și cele care aparțineau grupurilor etnice minoritare, precum persoanele de culoare și asiatice, eu fost mult mai expuse infectării.

Este primul studiu de supraveghere în masă a anticorpilor, care se desfășoară în întreaga țară și utilizează un test prin înțepături, indică site-ul oficial al guvernului britanic.

Supravegherea în masă a anticorpilor în cadrul populației este esențială pentru a identifica amploarea infectării în întreaga țară și diferențele dintre zone și grupuri diferite de populație. Cercetările au arătat că multe teste suficient de exacte pentru a permite efectuarea unor studii de supraveghere pe scară largă pentru a monitoriza răspândirea coronavirus.

Cu toate acestea, testele încă nu îndeplinesc criteriile pentru a putea fi utilizate în afara studiilor de depistare.

Care sunt rezultatele?

În Londra, 13% dintre oameni aveau anticorpi, în timp ce în sud-vestul Marii Britanii, au fost înregistrați mai puțin de 3%. Nivelurile au fost ridicate în rândul persoanelor cu un loc de muncă în domeniul îngrijirii persoanelor (16%) și asistență medicală (12%), față de 5% în ceea ce privește persoanele care nu lucrau în domeniile esențiale.

Au existat rate mult mai mari ale populației de culoare (17%), asiatică (12%) și alte grupuri etnice (12%), comparativ cu non-etnici (5%). Aproximativ toate cazurile confirmate au prezentat anticorpii necesari luptei împotriva bolii (96%).

Cei cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani aveau anticorpi (8%), cu cea mai mică prevalență înregistrată la cei de peste 65 de ani (3%). Persoanele care trăiesc în zone mai defavorizate au înregistrat niveluri de anticorpi mai ridicate decât persoanele din zone mai bogate (7% față de 5%).

Persoanele care locuiesc în gospodării cu peste 6 sau 7 de persoane (12%, 13%) aveau mai multe șanse să fi avut virusul în comparație cu cele care trăiesc singure sau împreună cu o altă persoană (5%). Persoanele fumătoare au mai puține șanse să aibă anticorpi decât nefumătorii (3% față de 5%). Dintre persoanele testate, 32% nu au semnalat simptome, lucru observat în general în rândul persoanelor de peste 65 de ani (49%).

Studiul de supraveghere va fi repetat în toamna acestui an și va testa încă 200.000 de persoane pentru anticorpi. Veștile bune nu trebuie să ne facă să uităm totuși de gravitatea problemei. Testul pozitiv pentru anticorpi nu presupune imunizarea în ceea ce privește COVID-19.

În prezent, nu există dovezi clare că prezența anticorpilor înseamnă că cineva nu poate contracta din nou virusul.