30 apr. 2020 | 11:06

Noul test pentru anticorpi aprobat în Europa îți arată dacă ești gata să te întorci la muncă

ACTUALITATE
Noul test pentru anticorpi aprobat în Europa îți arată dacă ești gata să te întorci la muncă
Ibrahim Boran / Unsplash

Un nou test pentru anticorpi a fost aprobat acum pentru a fi folosit în Europa, iar acesta se va dovedi extrem de important.

Testul este unul pentru anticorpi și verifică dacă o persoană a fost infectată cu noul coronavirus prin identificarea anticorpilor pe care sistemul său imunitar i-a format. Potrivit Abbott, compania care a creat testul, acesta are o precizie de 99%. Compania spune că se așteaptă ca milioane de teste să ajungă în Europa până la finalul lunii mai.

Pe scurt, acest test îți arată dacă ai fost vreodată expus la virus și dacă ai generat un răspuns imun: dacă ai produs anticorpi. Din păcate, testul nu-ți poate spune cu exactitate dacă ești imun la virus sau nu.

Aici explicația e ceva mai complexă. Chiar dacă ai anticorpi, acest lucru nu-ți arată neapărat că ești imun la noul coronavirus. Asta pentru că acest coronavirus este atât de nou încât oamenii de știință încă nu știu sigur dacă imunitatea oferită de anticorpi va rezista și după infecție. Poți citi aici mai multe detalii despre cum funcționează imunitatea în corpul uman.

Totuși, testul va juca un rol important, pentru că îți arată dacă ești pregătit să revii în societate, în urma infecției. Acesta ajută la identificarea pacienților infectați cu noul coronavirus care e posibil să poată reveni la locul de muncă, deoarece au anticorpii necesari. Această testare ar putea fi crucială pentru personalul medical, dar și pentru persoanele din alte roluri cheie.

Cât de util este un test pentru anticorpi

Testul identifică proteina IgG pe care organismul o produce atunci când a fost infectat cu coronavirus. Aceasta poate rămâne în organism luni sau poate chiar ani. În cadrul testelor, Abbott afirmă că produsul său a prezentat o precizie de peste 99%. Vorbim despre o perioadă de 14 zile după ce au fost început să apară simptome la 73 de pacienți cu coronavirus.

De altfel, acest test pentru anticorpi, dar și altele, sunt extrem de importante. Testarea publicului pentru a determina cine a avut deja coronavirus ar putea ajuta guvernele să stabilească când să relaxeze restricțile și să stabilească când pot permite oamenilor să meargă înapoi la muncă și la școală.

Un alt test similar a fost creat de francezii din cadrul Institutului Pasteur. Este vorba despre primul test care îți poate arăta dacă ai sau nu imunitate la nou virus și cât de mare e riscul de o a doua infectare. Noul test creat de francezi nu arată doar cantitatea de anticorpi, ci poate împărți nivelul de imunitate în trei categorii. Acesta poate fi puternic, slab sau poate să nu existe deloc. Potrivit cercetătorilor, testul ar putea reprezenta un instrument important pentru a putea determina momentul ideal pentru ieșirea din izolare.

Pentru acesta, cercetătorii încă așteaptă aprobare.