Expediția pentru recuperarea telegrafului de pe Titanic: ce detalii oferă despre dezastru

de: Teodora Tudosie
21 05. 2020

Scufundarea vaporului Titanic este unul dintre cele mai cunoscute evenimente din istorie, iar curând am putea avea mai multe detalii despre ce s-a întâmplat.

Un judecător federal din statul american Virginia a aprobat o misiune de recuperare a telegrafului de la bordul navei. Este vorba, de fapt, despre aparatul care a trimis semnale SOS de pe vapor. În ultimele ore în care Titanicul s-a scufundat, operatorii telegrafului wireless au emis o serie de mesaje frenetice prin care cereau ajutor.

Judecătorul american a decis acum că aparatul poate fi recuperat din rămășițele de pe fundul oceanului. De altfel, decizia este o victorie pentru RMS Titanic Inc., o companie privată cu drepturi exclusive de salvare a artefactelor de pe navă. Aceasta purtat o luptă legală de zeci de ani pentru a câștiga dreptul de a extrage echipamentul și alte artefacte de pe navă.

Potrivit judecătoarei care a încuviințat expediția, Rebecca Beach Smith, recuperarea telegrafului va contribui la moștenirea lăsată de pierderea Titanicului, dar și atât a celor care au supraviețuit, cât și a celor care au murit în cadrul tragediei.

Ce detalii despre dezastru a dezvăluit telegraful de pe Titanic

Telegraful a fost singurul instrument prin care oamenii de pe vapor au putut comunica cu exteriorul. Astfel, prin intermediul acestora, au fost transmise toate mesajele de la bord, care arată ce s-a întâmplat, de fapt, în ultimele ore ale scufundării. Ultima transmisie, emisă cu doar câteva minute înainte ca nava să dispară sub suprafața Atlanticului de Nord, după ce vaporul Titanic s-a izbit de un iceberg, a constat în doar cinci cuvinte: „Veniți repede. Camera motorului aproape plină”.

Potrivit președintelui companiei, Bretton Hunchak, sistemul „rămâne un erou necântat, responsabil de nenumărate generații de familii care există doar pentru că radioul a strigat în numele strămoșilor lor. Din acest motiv, trebuie să recuperăm această piesă incredibilă de istorie, pentru a salva radioul care a salvat 705 de vieți care ar fi putut fi luate de pe lume în acea noapte fatidică”.

Titanicul călătorea din Marea Britanie către New York, când a lovit un iceberg și s-a scufundat în 1912. Dintre cei 2.208 de membri ai echipajului și pasageri, 1.503 au murit în dezastru și doar 705 au supraviețuit.

Cum a fost descoperit Titanicul pe fundul oceanului

Expediția de găsire a navei a fost parte dintr-o misiune militară secretă a SUA. De fapt, scopul misiunii era găsirea a două submarine nucleare scufundate. În 1985, Marina americană i-a oferit omului de știință și fostului comandant Robert Ballard finanțarea și oportunitatea de a căuta Titanicul. Condiția era ca acesta să caute și submarinele USS Thresher și USS Scorpion, care se scufundaseră în anii 1960.

Povestea cu Titanicul era doar o acoperire – una foarte bună. În timp ce Ballard căuta submarinele, presa și publicul credeau că se uită după Titanic. După ce echipa lui Ballard a terminat explorările celor două submarine, mai aveau la dispoziție 12 zile pentru a căuta Titanicul. „Când am găsit Titanicul, am fost, desigur, foarte entuziasmați, pentru că era o treabă dificilă”, a zis cercetătorul.

În prezent, vaporul se află în stare foarte proastă, din cauza coroziunii sării și a bacteriilor care „mănâncă” metal. Pentru noua misiune, RMS are două planuri de lucru pentru preluarea telegrafului. Primul ar presupune utilizarea unui vehicul operat de la distanță pentru a intra în Titanic printr-o trapă de deasupra camerei în care este ținut aparatul. Al doilea ar necesita tăierea unei găuri direct în carcasa vaporului.

Expediția ar urma să aibă loc vara aceasta.