Radiațiile de la Cernobîl au crescut de 16 ori: cum s-a ajuns la așa ceva

de: Teodora Tudosie
06 04. 2020
Arkadiusz Podniesiński

Situația la Cernobîl este mai gravă decât în mod obișnuit, pentru că nivelul de radiații din prezent este de 16 ori mai mare.

De vină este un incendiu de vegetație care a izbucnit sâmbătă, 4 aprilie, în zonă. Flăcările s-au întins pe o suprafață de 100 de hectare în pădurea din zona restricționată din jurul centralei nucleare. Potrivit lui Yegor Firsov, șeful serviciului de inspecție ecologică din statul ucrainean, nivelul de radiații din zonă este mai mare decât în mod obișnuit în centrul incendiului. Într-o postare pe Facebook, acesta a anunțat că radiațiile sunt de 16 ori mai mari decât ar trebui să fie, de fapt, la Cernobîl.

Partea proastă e vă nivelul ridicat de radiații face ceva mai dificilă stingerea focului. Autoritățile au trimis două avioane, un elicopter și peste 100 de pompieri care să încerce să controleze incendiul din apropierea centralei nucleare. Totuși, autoritățile au anunțat că locuitorii din zonă nu au fost puși în pericol. Potrivit autorităților, nivelul de radiații din capitala Kiev este normal. Aceasta se află la aproximativ 100 de kilometri distanță.

Radiațiile de la Cernobîl au ajuns de 16 ori mai mari, în urma incendiului

Incedniul a izbucnit în zona de excludere, stabilită după accidentul nuclear din 1986. Acestea sunt relativ frecvente în pădurile din jurul fostei centrale nucleare. Firsov spune că cel mai recent incendiu a fost, cel mai probabil, cauzat de oamenii care au dat foc la iarba din apropiere. Acesta s-a răspândit apoi la copaci.

Firsov a cerut parlamentului ucrainean să majoreze amenzile de incendiu de 100 de ori în această zonă. „În caz contrar, incendiile la scară largă vor continua să se întâmple în fiecare toamnă și primăvară”, spune acesta.

Zona de excludere din jurul centralei de la Cernobîl este încă locuită. Aproximtiv 200 de oameni au rămas aici, în ciuda faptului că li s-a spus să se mute de pe teritoriu.