De ce a eșuat produsul inovator al Apple care te scăpa de cabluri

de: Paula Artin
26 08. 2020

Apple a anunțat încă din 2017 că are în vedere lansarea unui produs inedit care să revoluționeze piața. AirPower urma să fie un dispozitiv wireless care trebuia să poată încărca multiple gadgeturi: telefon, ceas și căști, toate în același timp. Iată de ce proiectul a fost un total eșec.

După o lungă perioadă de liniște, în care nu se mai auzea nimic despre minunăția AirPower, Apple a anunțat în mod oficial anularea proiectului în martie 2019.

Iar acum, un videoclip arată de ce nu a avut succes compania în a crea dispozitivul.

Un prototip AirPower este desfăcut în bucăți. Și e senzațional

Suprafața de încărcare

Bobinele de încărcare

Controllere pentru diverse dispozitive și câtă putere e necesară

În videoclip, se poate vedea ceea ce par a fi bobine de încărcare wireless, dispuse în straturi pe suprafața dispozitivului care trebuia să încarce dispozitive Apple oriunde le-ai fi plasat pe dispozitiv. Un alt aspect interesant este designul asemănător unui cadru de tastatură, din metal, care segmentează dispozitivele electronice integrate în încărcătorul wireless.

În mod oficial, Apple a declarat că „AirPower nu a putut să atingă standardele înalte pe care ni le dorim”. Mai multe rapoarte au sugerat că problema a fost legată de supraîncălzire și de costul prea mare de producție. Dacă dispozitivul din videoclip este într-adevăr un prototip AirPower, designul complicat ilustrează destul de clar de ce ar fi fost mult mai costisitor de produs decât un încărcător wireless normal.

La începutul acestui an, analistul Apple Ming-Chi Kuo a anticipat că Apple va lansa un „dispozitiv de încărcare wireless mai mic” în prima jumătate a anului 2020. Încă de la început, detaliile nu au fost prea clare în ceea ce privește modul în care încărcătorul se va distinge de AirPower și din păcate pentru entuziașți, nici nu am avut ocazia să vedem acest lucru, întrucât lansarea nu a fost făcută nici până acum.

Cu toate acestea, rapoarte recente au sugerat că Apple lucrează încă la dispozitiv și ar putea utiliza un procesor A11 pentru gestionarea alimentării. Între timp, până când Apple va ajunge să atingă acele “standarde înalte”, este posibil să fi pierdut deja teren în fața altor companii, care lucrează la un încărcător wireless cu beneficiile aduse de AirPower. Aira FreePower este un exemplu cu o matrice cu 18 bobine.

Apple s-ar putea să rămână fără posibilitatea de a-și descrie dispozitivul ca fiind “inovator”, în orice caz, dacă acesta va mai fi creat într-un final.