Prețul vacanțelor în România, încă un motiv să ”te riști” în străinătate: cât costă cazările pe litoral, deja
După ce mulți români s-au grăbit să-i judece pe cei care au plecat în Grecia, au început să iasă la iveală motivele pentru care tinde să fie inadmisibil să rămâi pe litoralul românesc.
În plină pandemie, foarte mulți români au mers în ultimele weekenduri pe litoralul Mării Negre. Acest detaliu s-a reflectat într-o creștere semnificativă a numărului de cazuri de coronavirus depistate, dar și într-un set stufos de amenzi și alte tipuri de penalizări pentru firmele din zonă. Din păcate, astfel de detalii nu au oprit creșterea prețurilor de la 1 iulie.
Cu nu mai puțin de 30% au crescut tarifele de cazare de la începutul lunii iulie în România. În contextul pandemiei, există și hotelieri care păstrează câteva oferte, dar trendul este îngrijorător sau ignorant la situația financiară din piață. O zi în plus sau reduceri la o noapte de cazare suplimentară sunt singurele manifestări de generozitate la care s-au aruncat antreprenorii de pe litoral.
Cazarea la hotelurile de pe litoralul românesc este mai scumpă, începând din data de 1 iulie, dar numai pentru cei care nu și-au cumpărat vacanțe din vreme, prin sistemul early booking sau cu rezervare anterioară. Ironia sorții este că astfel de scenarii nu prea au fost posibile în 2020, când nu știa nimeni dacă se vor ridica restricțiile de circulație sau dacă va exista posibilitatea unei vacanțe ”normale” în această vară.
În Mamaia sau în sudul litoralului lucrurile nu diferă prea mult. Toți hotelierii vor să câștige, așa că puțini sunt cei care nu majorează tarifele la cazare. Mai ales pentru turiștii care vin direct la recepție.
Scuza generală este că această practică se petrece și ”la ei”. Se întâmplă în fiecare an în perioada 1-15 iulie, când tarifele cresc, intrându-se astfel în sezon intermediar. Este o practică aplicată în toate locațiile turistice din lume, spun hotelierii. Explicația ar fi că o creștere a cererii justifică un tarif mai mare. Și atunci, fiecare agent economic, în funcție de puterea lui de vânzare, își stabilește un tarif adecvat astfel încât să-și valorifice la maxim locația. De la 1 iulie, tarifele cresc cu până la 30 % în funcție de decizia economică a fiecărui hotelier.
La agențiile de turism, discrepanța prețurilor de la o lună la alta este și mai mare ”în vârf de sezon estival”. În perioada 15 iulie – 15 august, prețurile cresc cu până la 60-70%. „Sunt de fapt prețuri stabilite cu un an înainte de către hotelieri pentru agențiile de turism. Următoarea etapă este undeva între 15-20 iulie și vor începe să scadă după 15 august pentru ca, la început de septembrie, să asistăm la tarife la fel de mici ca în luna iunie”, explică șeful unei agenții de turism de pe litoral, Cristian Bărhălescu.