Premieră de la NASA: va urmări formarea stelelor cu un balon imens

de: Ozana Mazilu
28 07. 2020

NASA intenționează să urmărească stele nou-născute de la mare înălțime în atmosfera Pământului. Cum va face asta? Va folosi un balon uriaș, de mărimea unui stadion de fotbal.

Balonul gigantic este, de fapt, un telescop care va observa formarea de stele – de la 40 de km deasupra Antarcticii.

Laboratorul Jet Propulsion al NASA intenționează să înceapă misiunea, numită ASTHROS (Astrophysics Stratospheric Telescope for High Spectral Resolution Observations at Submillimeter-wavelengths), în decembrie 2023.

Ce face un balon așa mare în spațiu, conform NASA

Planul NASA este ca balonul imens pe care îl trimite în spațiu să plutească peste Antarctica timp de aproximativ trei săptămâni, la o altitudine de aproximativ 40 de km, cu mult sub “marginea” spațiului convenit internațional, dar suficient de înalt pentru a observa lumina infraroșie îndepărtată, care este blocată de atmosfera Pământului.

„Misiunile «balon» precum ASTHROS au un risc mai mare decât misiunile spațiale, dar oferă rezultate mari la costuri moderate”, a spus inginerul JPL Jose Siles, manager de proiect pentru ASTHROS.

Echipa speră să măsoare mișcarea și viteza norilor de gaz care înconjoară stelele nou formate. Scopul va fi crearea de hărți 3D detaliate despre cum se mișcă acești nori de gaz și cum afectează sau împiedică formarea de stele noi.

„Cu ASTHROS, ne propunem să facem observații astrofizice care nu au mai fost încercate până acum”, a adăugat el. „Misiunea va deschide calea către viitoarele misiuni spațiale, testând noile tehnologii și oferind instruire pentru următoarea generație de ingineri și oameni de știință”.

JPL intenționează să integreze și să testeze un telescop cu infraroșu, conceput pentru a surprinde lumina pe care ochiul uman nu o poate detecta. Instrumentul științific, precum și alte sisteme electronice vor începe testele la începutul lunii august. Cu puțin noroc, până la finalul deceniului, vom afla ca omenire lucruri importante.